Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Két EP-képviselő helyére időközi választást írnak majd ki

MTI
2004.06.14. 14:07
Az Európai Parlamentben mandátumot szerzett országgyűlési képviselőknek összeférhetetlenség miatt le kell majd mondaniuk valamelyik mandátumokról. Ezt - újságírói kérdésre adott válaszában - az OVB elnöke erősítette meg hétfőn Budapesten.

"Vagy lemondanak a nemzeti parlamenti tagságukról, vagy ennek megőrzését választják, és akkor belép a (...) soron következő (EP-)képviselő a listáról - mondta Ficzere Lajos.

Közlése szerint a jogszabályok értelmében összeférhetetlen a nemzeti parlamenti és az európai parlamenti képviselői tagság. Annak az EP-képviselőnek az országgyűlési képviselői helyét, aki egyéni választókerületből jutott be a magyar Országgyűlésbe, abban az esetben, ha most az EP-képviselői mandátumot választja, a nemzeti parlamentben időközi választással kell betölteni a helyét. Két ilyen képviselő van, mindketten fideszesek: Szájer József és Surján László. A listás országgyűlési képviselők esetében az időközi választásra nincs szükség, hiszen helyükre a listán szereplő következő jelölt léphet.