Klaudia
-3 °C
3 °C

Gyorsan kialakítanák az EU-diplomáciai szolgálatát

euractiv.hu
2004.06.14. 15:08
Ha a héten elfogadják az Európai Alkotmányt, akkor az új EU diplomáciai szolgálatának felállítása azonnal megkezdődhet. Az EU-országok kormányai egyetértenek abban, hogy a létrehozni tervezett új külügyminiszteri poszt betöltőjének munkáját egy jól működő háttérintézményi hálózatnak kell támogatnia, s hogy e diplomáciai szervezet kialakítását azonnal meg kell kezdeni.

Ha az EU-vezetők június 17-18-án véglegesítik az alkotmányt, akkor az alaptörvény aláírására ősszel kerülhet sor, és leghamarabb 2006-ban léphet életbe a dokumentum. Az aláírást követő napokban a külügyminiszteri munkát segítő diplomáciai szervezet felállítása azonnal elkezdődhet. Az EU diplomáciai szolgálatában köztisztviselők dolgoznak majd - ők a tagországokat és az Európai Bizottságot képviselik. Hollandia EU-nagykövete, Tom de Bruijn szerint országa július 1-jén kezdődő EU-elnöksége alatt a gyakorlati munka azonnal megkezdődik, hiszen a diplomáciai szolgálatot nem lehet egyik napról a másikra előkészíteni.

Megfigyelők azonban rámutatnak arra, hogy egyes tagországok nem szeretnék az alkotmány "gyakorlatba ültetését" azelőtt, hogy közvéleményük nem fogadta el népszavazáson az úgynevezett alkotmányos szerződést. ,,Előre inni a medve bőrére,, különösen veszélyes lehet azokban az országokban, ahol a szavazótábor megosztott, hiszen ez ellenérzéseket keltene, s esetleg az EU-alkotmány elutasításához vezetne.