Hivatalosan is kihirdették a magyar EP-választás eredményét

MTI
2004.06.17. 21:26
Megállapította a magyarországi európai parlamenti választás jogi eredményét csütörtöki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), amely a mandátumelosztás tekintetében megegyezik az előzetesen bejelentett eredménnyel. A testület a külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen választókört alkotnak) beérkező szavazatokat összeszámlálásuk után összesítette a Magyarországon leadott voksokkal, és az eredményt ennek alapján állapította meg.

A testület tagjai a jogi eredmény megállapítása előtt, az Országos Választási Iroda külön kérésének is eleget téve, szúrópróbaszerűen ellenőrizték a 10.871 szavazókör számos jegyzőkönyvét. Az OVB megállapítása értelmében a Fidesz 12, az MSZP 9, az SZDSZ 2 és az MDF 1 mandátumot kaphat az Európai Unió parlamentjében. Ha kifogás érkezik a jogi eredmény ellen, akkor arról a Legfelsőbb Bíróság (LB) hozhat jogerős döntést. A választáson induló Magyar Nemzeti Szövetség korábban jelezte, az eredménytől függetlenül óvást nyújt be, így várhatóan az LB döntése után emelkedhet jogerőre az EP-választás végeredménye, előreláthatóan szombaton.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén tudomásul vette Kovács László és Horn Gyula MSZP-s, valamint Dávid Ibolya MDF-es politikusok európai parlamenti mandátumáról való lemondását. Kovács László és Horn Gyula az MSZP EP-listáján az első és a második helyen szerepelt, Dávid Ibolya pedig az MDF listavezetője volt. Ennek értelmében az MSZP listáján a 10., és a 11. helyen szereplő Dobolyi Alexandra és Hegyi Gyula kap mandátumot az EU parlamentjében. Dávid Ibolya, az MDF elnöke, a párt EP-listavezetője is beadványban jelentette be, hogy lemond EP-mandátumáról és a jelölőszervezet listáján soron következő Olajos Péternek adja át.