György
16 °C
24 °C

Az Európai Néppárt elnöke Schüsselt, Barrosót és Barniert javasolja

MTI
2004.06.21. 14:54
Wolfgang Schüssel osztrák kancellárt, José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnököt vagy Michel Barnier francia külügyminisztert látná szívesen Hans-Gert Pöttering, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője az Európai Bizottság elnökének posztján.

Hétfői, brüsszeli nyilatkozatában kifejtette: most, hogy Chris Patten konzervatív jelölt kivált a Romano Prodi posztjának örökléséért folytatott versengésből, e három személyiség mellett száll síkra, hacsak Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök meg nem gondolja magát. (A kereszténydemokrata Juncker lenne a legáltalánosabban elfogadott jelölt, de ő jelezte, hogy nem kívánja feladni miniszterelnöki posztját az Európai Unió fő végrehajtó szervének vezetői tisztéért.)

Pöttering állást foglalt az ellen, hogy Javier Solana spanyol szociáldemokrata politikus, az EU jelenlegi kül- és biztonságpolitikai főképviselője váljék a bizottság elnökévé. "Solana jó munkát végzett kül- és biztonságpolitikai főképviselőként, meg is kellene maradnia azon a poszton" - indokolta ellenkezését. (Arra reagált, hogy Solana neve sűrűn felvetődött az utóbbi napokban a poszt lehetséges várományosaként.)

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft