Emőke
-4 °C
9 °C

Rendkívüli EU-csúcsot tarthatnak a hó végén

MTI
2004.06.21. 19:41
Soron kívüli EU-csúcsot hívhat össze a hónap utolsó napjainak valamelyikére az unió soros elnöki tisztségét ellátó Írország az Európai Bizottság következő elnökének kijelölése céljából - közölték hétfőn Brüsszelben diplomáciai források.

Hozzátették azonban, hogy Bertie Ahern ír miniszterelnök, az Európai Tanács soros elnöke csak akkor teszi meg ezt a lépést, ha úgy látja, van olyan jelölt, akinek a személye körül konszenzus jöhet létre. Ebben az esetben június 29-én vagy 30-án tartanák meg a rendkívüli csúcsot, valószínűleg Brüsszelben.

A huszonötöknek az eredeti tervek szerint a múlt hét végén tartott csúcson kellett volna kijelölniük Romano Prodi utódját, de a két fő esélyes - Guy Verhofstadt belga miniszterelnök és Chris Patten, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja - közül egyik sem kapta meg az ehhez szükséges támogatottságot.

A csúcs után Ahern azt ígérte, hogy még az ír elnökség ideje alatt, június 30-ig megoldást talál. Egyidejűleg azonban mind Verhofstadt, mind Patten bejelentette, hogy már nem tart igényt a tisztségre, s továbbra sem bukkant fel olyan jelölt, aki eséllyel számíthatna a tagállamok és az Európai Parlament többségének a támogatására.

Madridból származó értesülés szerint a spanyol kormány nem zárja ki, hogy Javier Solana, az EU biztonság- és külpolitikai főképviselője jelölt lesz a bizottság elnöki posztjára. A spanyol kormány nagyon örülne, ha a tagállamok egyetértésre jutnának Solana személyében; jelölése "abszolút nem zárható ki" - jelentette ki egy rádiónyilatkozatban Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter.