Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Liberális fenntartás Barroso-val szemben

MTI
2004.07.01. 16:25
Az Európai Parlament (EP) liberálisainak fenntartásai vannak az Európai Bizottság élére jelölt portugál miniszterelnökkel szemben - közölte Szent-Iványi István szabad demokrata EP-képviselő csütörtökön Budapesten.

A liberális frakció, bár végleges álláspontot még nem alakított ki, fenntartásokat fogalmazott meg José Manuel Durao Barroso jelölésével kapcsolatban - számolt be a képviselőcsoport vezetőségi értekezletén történtekről a politikus sajtótájékoztatón.

A liberális frakció fenntartásai egyfelől a jelölés módjára vonatkoznak, hiszen a kiválasztás előtt az európai parlamenti frakciókkal nem volt érdemi egyeztetés - mondta Szent-Iványi István. Másrészt bár José Manuel Durao Barroso sikeres miniszterelnök, európai ügyekben való jártasságát többen kétségbe vonják - tette hozzá.

A liberális frakció vezetőségi értekezletén jóváhagyták egy új centrista frakció létrehozását, amely valószínűleg a Liberálisok és Demokraták Európáért nevet viseli majd - mondta a magyar EP-képviselő. Az új frakciót döntően liberálisok alkotják majd. Hozzájuk csatlakozik majd a Francois Bayrou vezette francia "középjobboldali" párt, az UDF és a Romano Prodi vezette olasz Olajfa Koalíció. Csatlakozási szándékát jelezte az ír kormánypárt négy és az olasz radikális párt két képviselője - közölte.

Ez azt jelenti, a liberálisok megerősödnek az Európai Parlamentben - tette hozzá. Az új frakció alakuló ülését várhatóan július 13-án tartják, az angliai Bath-ban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!