Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Liberális fenntartás Barroso-val szemben

MTI
2004.07.01. 16:25
Az Európai Parlament (EP) liberálisainak fenntartásai vannak az Európai Bizottság élére jelölt portugál miniszterelnökkel szemben - közölte Szent-Iványi István szabad demokrata EP-képviselő csütörtökön Budapesten.

A liberális frakció, bár végleges álláspontot még nem alakított ki, fenntartásokat fogalmazott meg José Manuel Durao Barroso jelölésével kapcsolatban - számolt be a képviselőcsoport vezetőségi értekezletén történtekről a politikus sajtótájékoztatón.

A liberális frakció fenntartásai egyfelől a jelölés módjára vonatkoznak, hiszen a kiválasztás előtt az európai parlamenti frakciókkal nem volt érdemi egyeztetés - mondta Szent-Iványi István. Másrészt bár José Manuel Durao Barroso sikeres miniszterelnök, európai ügyekben való jártasságát többen kétségbe vonják - tette hozzá.

A liberális frakció vezetőségi értekezletén jóváhagyták egy új centrista frakció létrehozását, amely valószínűleg a Liberálisok és Demokraták Európáért nevet viseli majd - mondta a magyar EP-képviselő. Az új frakciót döntően liberálisok alkotják majd. Hozzájuk csatlakozik majd a Francois Bayrou vezette francia "középjobboldali" párt, az UDF és a Romano Prodi vezette olasz Olajfa Koalíció. Csatlakozási szándékát jelezte az ír kormánypárt négy és az olasz radikális párt két képviselője - közölte.

Ez azt jelenti, a liberálisok megerősödnek az Európai Parlamentben - tette hozzá. Az új frakció alakuló ülését várhatóan július 13-án tartják, az angliai Bath-ban.