Ágnes
-5 °C
2 °C

Átadta megbízólevelét Kiss Tibor Prodinak

MTI
2004.07.05. 18:26
Kiss Tibor, Magyarország brüsszeli állandó EU-képviseletének új vezetője hétfőn átadta megbízólevelét Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének, s ezzel forma szerint is teljes jogú EU-nagykövetté vált. A találkozó után a diplomata elmondta, hogy Prodi a beszélgetésen az új tagállamok csatlakozási folyamatának gyorsaságát és sikerességét méltatta, amit elnöki tevékenysége legfontosabb eredményének tart.

A tisztségéből néhány hónap múlva távozó elnök Magyarországnak azt ajánlotta, hogy használja ki szellemi kapacitásait, az oktatásban és a tudományban meglévő helyzeti előnyeit. Prodi szerint EU-tagállamként Magyarország helyzetének további alakulása elsősorban azon múlik, mennyire tudja majd fejleszteni infrastruktúráját, illetve bővíteni a beruházásokat. Magyarország állandó brüsszeli EU-képviselete a múlt hónap elején tájékoztatta az EU miniszteri tanácsát, hogy június 1-től Kiss Tibor, az ország eddigi hágai nagykövete tölti be a képviselet vezetőjének tisztségét.

Kiss Tibor ezen a poszton Balázs Pétert váltja fel, aki május 1-jén az Európai Bizottság első magyar tagja lett. A 49 éves hivatásos diplomata végzettségére nézve közgazdász, pályafutása kezdettől fogva a Külügyminisztériumhoz kötődik. Dolgozott Magyarország hágai és brüsszeli nagykövetségén, később mindkét helyen nagykövet is volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!