Judit
3 °C
7 °C

Francia becsületrendet kapott Balázs Péter

MTI
2004.07.09. 19:31
A francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki a kétoldalú kapcsolatok előmozdításában végzett tevékenységéért és európai uniós munkásságáért Balázs Pétert, az Európai Bizottság magyar tagját pénteken Budapesten. A kitüntetést Jacques Chirac köztársasági elnök nevében Dominique de Combles de Nayves, Franciaország budapesti nagykövete nyújtotta át.

Beszédében a nagykövet emlékeztetett arra, hogy az 1802-ben - Napóleon által - alapított Becsületrend adományozásában a katonai mellett fokozatosan a politikai harcosság elismerése is szerepet kapott. A kitüntetésre olyan külföldi állampolgárokat is érdemesítenek, akik saját hazájukért, illetve nemzetközi téren is kiemelkedőt nyújtottak.

Balázs Péter érdemei közül Dominique de Combles de Nayves kiemelte, hogy a francia-magyar kapcsolatok fejlesztését európai összefüggésbe helyezte. Több évtizedes szakmai, kutatói és hivatali tevékenységét annak szentelte, hogy Magyarország visszailleszkedjen az európai családba - hangoztatta a nagykövet. Balázs Péter a kitüntetést megköszönve leszögezte, hogy európai biztosként is megmarad nagyon szoros kötődése a francia nyelvhez és kultúrához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?