Vilhelmina
11 °C
28 °C

Francia becsületrendet kapott Balázs Péter

MTI
2004.07.09. 19:31
A francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki a kétoldalú kapcsolatok előmozdításában végzett tevékenységéért és európai uniós munkásságáért Balázs Pétert, az Európai Bizottság magyar tagját pénteken Budapesten. A kitüntetést Jacques Chirac köztársasági elnök nevében Dominique de Combles de Nayves, Franciaország budapesti nagykövete nyújtotta át.

Beszédében a nagykövet emlékeztetett arra, hogy az 1802-ben - Napóleon által - alapított Becsületrend adományozásában a katonai mellett fokozatosan a politikai harcosság elismerése is szerepet kapott. A kitüntetésre olyan külföldi állampolgárokat is érdemesítenek, akik saját hazájukért, illetve nemzetközi téren is kiemelkedőt nyújtottak.

Balázs Péter érdemei közül Dominique de Combles de Nayves kiemelte, hogy a francia-magyar kapcsolatok fejlesztését európai összefüggésbe helyezte. Több évtizedes szakmai, kutatói és hivatali tevékenységét annak szentelte, hogy Magyarország visszailleszkedjen az európai családba - hangoztatta a nagykövet. Balázs Péter a kitüntetést megköszönve leszögezte, hogy európai biztosként is megmarad nagyon szoros kötődése a francia nyelvhez és kultúrához.