Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Barroso szerint Törökország még nem teljesíti a csatlakozás feltételeit

MTI
2004.09.21. 14:03
Törökország egyelőre nem felel meg az uniós csatlakozási feltételeknek, de ha minden előfeltétel teljesül, az Európai Unió nem zárkózhat el Ankara felvétele elől, nyilatkozta Jose Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság leendő elnöke a Monde című francia napilapnak. Barroso szerint a demokratikus normák tekintetében nem szabad engedményeket tenni. "Törökországnak kell átvennie az európai szabályokat, és nem Európának a török szabályokat", mondta.

A bizottság hétfőn egyértelműen figyelmeztette Törökországot, hogy október 6-án nyilvánosságra hozandó jelentésében nem fogja javasolni a csatlakozási tárgyalások megkezdését, ha az ankarai parlament addig nem fogadja el a büntető törvénykönyv átfogó reformjáról szóló jogszabályt. Utóbbinak a tárgyalását a hét végén október elejére halasztotta a parlament.

Az EU állam- s kormányfői a bizottsági jelentés alapján döntenek december 17-én a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?