Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

EU: diszkriminatív a nők olcsóbb gépjármű-biztosítása

euractiv.hu
2004.09.23. 09:30
Emelkedik a nők gépjármű-biztosítási díja, amennyiben az Unió törvényhozói jelenlegi formájában elfogadják az Európai Bizottság javaslatát. A biztosítási díjat jelenleg a statisztikák alapján határozzák meg, így a kisebb kockázatot jelentő női járművezetőknek kevesebbet kell fizetniük.

A nemi diszkrimináció ellenes jogszabály kiterjesztése esetén módosulhat a jelenlegi helyzet, s a nők magasabb biztosítási díjat kényszerülnek majd fizetni. Az Európai Bizottság javaslata szerint ugyanis a biztosítótársaságok nem tehetnek nemi megkülönböztetést ügyfeleikkel szemben a biztosítási, nyugdíj-, vagy életjáradék-szerződések feltételeinek megállapításakor.

A javaslat célja az, hogy a férfiakat és a nőket egyformán kezeljék, ám ez a megközelítés nagy vitát váltott ki, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy a hölgyek sokkal ritkábban okoznak súlyos balesetet, mint a férfiak, egyes adatok szerint az arány 15:85.

A tervezetről a Bizottság október 4-én foglal először állást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?