Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Növelné az elmaradott területeknek szánt összeget az EU-biztos

MTI
2004.09.28. 14:52
Az Európai Unió elmaradottabb vidékeinek fejlesztése, az erre szánt uniós költségvetés megtartása és növelése mellett foglalt állást az Európai Bizottság november elsején hivatalba lépő új testületének regionális politikai felelőse, a lengyel Danuta Hübner keddi brüsszeli európai parlamenti (EP) meghallgatásán.

Hübner lényegében elutasította az EU-költségvetésbe legtöbbet fizető országoknak azt a javaslatát, hogy a következő hatéves költségvetés (2007-2013) során korlátozzák az összesített bruttó uniós termék egy százalékában a központi költségvetés kiadásainak maximális értékét. Hat ország (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztria, Finnország - olyan államok, amelyek többet fizetnek a közös költségvetésbe, mint amennyit visszakapnak onnan), az Európai Bizottság terveivel szemben azt javasolták, hogy a jelenlegi 1,14 százalékos plafont csökkentsék az említett érték alá. Brüsszel azzal érvel, hogy az EU idei bővítése után nagyobbak lettek a térségek közti fejlettségi különbségek, és ezek kiegyensúlyozásához elegendő anyagi forrásra van szükség.

Többen kérdést tettek fel Hübnernek Törökország esetleges csatlakozásának regionális politikai következményeivel kapcsolatban. Ő azonban kitérően felelt ezekre, kijelentve, hogy ez egyelőre nem aktuális kérdés.