Gusztáv
3 °C
7 °C

Növelné az elmaradott területeknek szánt összeget az EU-biztos

MTI
2004.09.28. 14:52
Az Európai Unió elmaradottabb vidékeinek fejlesztése, az erre szánt uniós költségvetés megtartása és növelése mellett foglalt állást az Európai Bizottság november elsején hivatalba lépő új testületének regionális politikai felelőse, a lengyel Danuta Hübner keddi brüsszeli európai parlamenti (EP) meghallgatásán.

Hübner lényegében elutasította az EU-költségvetésbe legtöbbet fizető országoknak azt a javaslatát, hogy a következő hatéves költségvetés (2007-2013) során korlátozzák az összesített bruttó uniós termék egy százalékában a központi költségvetés kiadásainak maximális értékét. Hat ország (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztria, Finnország - olyan államok, amelyek többet fizetnek a közös költségvetésbe, mint amennyit visszakapnak onnan), az Európai Bizottság terveivel szemben azt javasolták, hogy a jelenlegi 1,14 százalékos plafont csökkentsék az említett érték alá. Brüsszel azzal érvel, hogy az EU idei bővítése után nagyobbak lettek a térségek közti fejlettségi különbségek, és ezek kiegyensúlyozásához elegendő anyagi forrásra van szükség.

Többen kérdést tettek fel Hübnernek Törökország esetleges csatlakozásának regionális politikai következményeivel kapcsolatban. Ő azonban kitérően felelt ezekre, kijelentve, hogy ez egyelőre nem aktuális kérdés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!