Valér
2 °C
8 °C

Marokkó is közeledne az EU-hoz

euractiv.hu
2004.10.11. 11:21
Három nappal azután, hogy Törökország biztató jelzést kapott az Európai Uniótól a csatlakozás ügyében, egy másik muszlim ország, Marokkó is jelezte szándékát: szorosabbra fűzné kapcsolatait az EU-val.

Drisz Dzsettu miniszterelnök úgy nyilatkozott, ez a külpolitikai döntés nem csak a földrajzi közelségen alapul: stratégiai oka van, kifejezi Marokkó kötődését Európa politikai, jogi és erkölcsi értékrendjéhez; egy modern, szabad és demokratikus társadalom megvalósítását tűzi célul.

A spanyol-marokkói vitát kiváltó illegális bevándorlással kapcsolatban Dzsettu újságírói kérdésre azt mondta: bár a hatóságok mindent megtesznek, a migráció mégsem kizárólag határőrizeti kérdés. Az afrikai országoknak segítségre van szükségük a gazdasági fejlődéshez, reményt kell adni a fiataloknak, és akkor hazájukban fognak maradni, ott igyekeznek majd boldogulni.

Marokkó előrehaladást szeretne az EU-val, az új szomszédsági politikától többet remél, mint amit a jelenlegi társult ország státus nyújt. "Mindenekelőtt együttműködésre, a kapcsolatok fejlesztésére van szükség" - mondta a marokkói miniszterelnök.