Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az ENSZ-főtitkár nagyobb európai hozzájárulást szorgalmaz

MTI
2004.10.14. 16:48
Az ENSZ főtitkára csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az EU tagállamainak több katonával kellene részt venniük az ENSZ békefenntartó műveleteiben, és nagyobb anyagi támogatást kellene nyújtaniuk a szudáni stabilitás fenntartásához. Kofi Annan egyhetesre tervezett írországi és nagy-britanniai látogatása kezdetén, egy dublini fórumon fejtette ki álláspontját. Mint mondta, azt szeretné, ha a 25 tagú EU olyan katonai képességeket fejlesztene ki, amelyeket fel lehetne használni az ENSZ békefenntartó műveleteihez.

"Az EU és tagállamai az ENSZ számláinak jelentős részét állják, és minden területen segítik a munkánkat. Ezért mélységesen hálás vagyok, de azt szeretném, ha Európa ennél is többet tenne" - jelentette ki Annan a dublini kastélyban rendezett fórumon. Megjegyezte, hogy jelenleg világszerte 56 ezer ENSZ-katona teljesít szolgálatot, de ezeknek csak a 10 százaléka európai. A világszervezetnek égető szüksége volna további legalább 30 ezer katonára - mondta.

A főtitkár szerint az EU képes olyan különleges szakértelemmel hozzájárulni a békefenntartási műveletekhez, amelyekkel esetleg még a legnagyobb létszámú csapatokat szolgáltató országok sem rendelkeznek, emellett az ENSZ-nél gyorsabban tud helyszínre vezényelni csapatokat.