Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az EP magyarázatot kér az egyik biztos sikkasztási ügyére

MTI
2004.11.19. 21:01
Európai parlamenti pártvezetők magyarázatot kértek pénteken arra, hogy miért nem fedte fel a meghallgatásán sikkasztási ügyét az Európai Bizottság francia tagja, Jacques Barrot. A bizottság tagjainak parlamenti jóváhagyása alkalmával tartott vitában, csütörtökön Nigel Farage brit képviselő hozta nyilvánosságra, hogy Barrot belekeveredett egy pártfinanszírozási botrányba, 2000-ben felfüggesztett büntetést kapott, majd amnesztiában részesült. A bizottság elnöke, José Manuel Barroso kiállt Barrot-ért, és az Európai Parlament is bizalmat szavazott neki.

Martin Schulz, a szocialista frakció vezetője közölte, hogy találkozni akar Barrosoval és Barrot-val, és magyarázatot akar kérni a francia politikus múltjának elhallgatására. Graham Watson, a liberálisok vezetője szerint Barrosonak meg kell vitatnia az ügyet a francia kormánnyal, és el kell döntenie, hogy szükséges-e lépnie.

A bizottság egyik szóvivője egy brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Barroso csütörtökig nem tudott Barrot elítéléséről. A szóvivő szerint Barrot amnesztiája azt jelenti, hogy nem büntetett előéletű, vagyis az ügy nem érinti Barrot bizottsági tagságát. Barrot teljes mértékben élvezi Barroso elnök bizalmát - mondta Stefaan de Rynck.