Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Erdogan: Törökország még hátat fordíthat az EU-nak

MTI
2004.12.04. 13:43
Törökország nem fogad el újabb, az Európai Unió (EU) által Ankara belépéséhez támasztott feltételeket, s akár el is utasíthatja a csatlakozást az unióhoz - adta értésre a török kormányfő szombaton megjelent nyilatkozatában. A Radikal című liberális török újságnak adott interjúban Recep Tayyip Erdogan emlékeztetett arra: 2002-ben a koppenhágai csúcson az európai vezetők elfogadták azt az elvet, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ha Ankara végrehajt bizonyos reformokat.

- Elfogadhatatlanok számunkra az új feltételek - mondta a török kormányfő. - Minden elképzelhető - válaszolta arra a kérdésre: előfordulhat-e, hogy Törökország elutasítja az EU állam- és kormányfőinek december 16-17-i brüsszeli találkozóján megfogalmazandó ajánlatot. A csúcson a huszonötök várhatóan zöld utat adnak a csatlakozási tárgyalások megkezdésének, ugyanakkor a héten a sajtóhoz eljuttatott dokumentum tanúsága szerint szigorú feltételeket szabnak Törökországnak anélkül, hogy garantálnák az ország taggá válását.

Ankara végleges dátum megállapítását és biztosítékokat követel arra nézve, hogy a tárgyalások lezárultával beléphet az unióba.