Orbán: az elmúlt három év a lecsúszás időszaka volt

MTI
2005.01.26. 18:08

Az európai uniós tagság középpontjába a magyar érdeket kell állítani: ezt meg kell fogalmazni, s azután következetesen kell képviselni - mondta Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Orbán úgy vélekedett, hogy lassan az európai államok közötti erősorrendet meghatározó minden mutató tekintetében Magyarország lecsúszott. E folyamat hátterében szerinte nem csak kormányzati ügyetlenségek állnak, a döntő az, hogy nem elég célratörő Magyarország magatartása. "Nem sugározzuk magunkról, hogy pontosan tudnánk, mi a magyar érdek, s annak teljesítése érdekében könyörtelenül, kitartóan harcolnánk" - mondta.

Orbán szerint az elmúlt három év az elvesztegetett esztendők, a lecsúszás időszaka volt, s vannak olyan mutatók (például a SAPARD-pénzek felhasználási képessége), ahol Magyarország már Romániával van egy helyen.

Az ellenzéki pártvezető hangsúlyozta: a legfőbb magyar érdek, hogy minél több fejlesztési pénzhez jusson az ország az Európai Uniótól. S mivel már megkezdődött az unió 2007-2013 közötti, többéves költségvetésének előkészítése, négy pontban össze is foglalta, szerinte milyen kérdésekre kellene összpontosítania Magyarországnak. Először is sürgetni kell, hogy minden tagállam a jelenlegi szintnél nagyobb összeget fizessen majd be az uniós közös költségvetésbe.