Auguszta
-3 °C
2 °C

Schröder ellenzi az EU-költségvetési hozzájárulás növelését

MTI
2005.04.09. 23:53
Németország nem növeli hozzájárulását az EU költségvetéséhez, és ellenzi az EU szolgáltatási piacának a jelenlegi körülmények közötti megnyitását, jelentette ki szombaton Gerhard Schröder német kancellár.

Egy észak-rajna-vesztfáliai választási gyűlésen tévesnek nevezte egyes EU-intézményeknek azt a hitét, hogy Németország hagyja az unió költségvetésének korlátok nélküli növekedését. A német kormány ehhez nem adja beleegyezését.

Schröder elutasította azt a tervet, hogy a bruttó nemzeti jövedelem 1,09 százalékáról 1,14 százalékra emeljék a tagállamok éves hozzájárulását az EU következő, 2007-2013 közötti hosszú távú költségvetéséhez.

Ha az Európai Bizottság elképzelését követjük, akkor Németország költségvetési hozzájárulását 22 milliárd euróról 40 millióra kell növelni, mondta a kancellár, és felszólította az elképzelés kiötlőit, hogy mondjanak le tervükről, mert az soha nem fog megvalósulni.

Ami a szolgáltatások piacának megnyitását illeti, Gerhard Schröder kijelentette, hogy Berlin számára ez csak akkor elfogadható, ha a német dolgozók védelmét szolgáló intézkedések másokra is érvényesek lesznek.