Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az EU növelné befolyását a Kaukázusban

MTI
2005.04.15. 17:55
Az Európai Unió fokozni akarja befolyását a Kaukázus térségében, Grúziában, Azerbajdzsánban és Örményországban - közölte Benita Ferrero-Waldner, az EU-bizottság külügyi biztosa pénteken Luxemburgban. Szavaiból azonban kitűnt, hogy Brüsszel igyekszik óvatosan lépni, mert nem akarja felbosszantani a régiót saját érdekövezetének tartó Oroszországot.

Ferrero-Waldner szerint a pénteki-szombati luxemburgi EU-külügyminiszteri találkozó egyik fontos témája éppen annak megvitatása, miként lehetne segíteni a reformok előrehaladását e térségben. Az EU-biztos szerint ez a régió nem csak Oroszország szempontjából számít szomszédságnak, de az EU-szempontjából is, ezért Moszkvának és az Európai Uniónak együtt kellene működnie az itt lappangó konfliktusok megoldásában.

Az EU-biztos beszélt Fehéroroszországról is. Sok nyugati politikus szerint itt működik Európa utolsó diktatúrája, s Brüsszelnek lényegében nincs kapcsolata a minszki vezetéssel. A kérdés kezelése szerepel a pénteken kezdődött nem hivatalos luxemburgi külügyminiszteri találkozó napirendjén. Benita Ferrero-Waldner újságíróknak nyilatkozva amellett érvelt, hogy legyen legalább minimális párbeszéd a két fél között. Szerinte ugyanis a minszki vezetés elszigetelése csak a fehérorosz elnök, Alekszander Lukasenko érdekeit szolgálja.