Dömötör
-1 °C
14 °C

Bosznia: az első lépés az EU-csatlakozás felé

MTI
2005.11.25. 16:27

Kezdetüket vették pénteken a Bosznia-Hercegovina és az Európai Unió közötti társulási és stabilitási egyezményről szóló tárgyalások. Az aktus az első lépés a Bosznia reménybeli teljes jogú uniós tagsága felé vezető úton.

"Ez a nap új szakaszt jelent az EU és Bosznia közötti kapcsolatokban" - jelentette ki Szarajevóban Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési biztosa a hivatalos tárgyalások ünnepélyes megkezdése alkalmából. Az uniós tisztviselő kijelentette: a hivatalos tárgyalások megnyílása Bosznia sikerének bizonyítéka.

"A (balkáni háborúkat lezáró) tíz évvel ezelőtti daytoni békekötés óta most először ünnepelünk szívből" - jelentette ki Adnan Terzic boszniai kormányfő a szarajevói ceremónián.

Az EU külügyminiszterei hétfőn adtak zöld jelzést a Bosznia-Hercegovinával folytatandó tárgyalások megkezdésére. A társulási és stabilitási egyezmény célja, hogy előmozdítsa a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat, illetve közelítse az adott ország normáit az európai szabályozáshoz, mindenekelőtt a belső piac szabályaihoz.