EU-tagság a balkáni államoknak

MTI
2006.03.11. 18:03
Nyilatkozatban erősítette meg szombaton az Európai Unió a nyugat-balkáni államok uniós tagságának a távlatát. Az uniós külügyminiszterek salzburgi informális jellegű tanácskozásának a zárónapján fogadták el a dokumentumot, amelyben egyebek között leszögezték, hogy ezeknek az országoknak a jövőjét az EU-tagság jelenti.

A nyilatkozatot 33 külügyminiszter nevében fogadták el, mert a 25 uniós külügyminiszter - közöttük Somogyi Ferenc - mellett a találkozóra meghívót kapott Bulgária és Románia, valamint Albánia, Szerbia és Montenegró, Macedónia, Bosznia és Hercegovina, valamint Horvátország és Törökország külügyminisztere is.

Ursula Plassnik, az unió soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere a találkozót záró sajtóértekezleten leszögezte, hogy a Balkán nélkül az európai egyesülés csak kontármunka lenne. A térség államai potenciális uniós tagjelöltek, akik előtt világos európai perspektíva áll - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a térség országai előtt a három évvel ezelőtti thesszaloniki EU-értekezleten nyitotta meg az európai távlatokat, a salzburgi fórum pedig a bátorítás és a közös politikai akarat megerősítő jelzését küldi hozzájuk. A Balkán stabilitása része a mi biztonságunknak, fűzte hozzá Plassnik.