Emőke
-4 °C
9 °C

A rágalmazás miatti büntetés eltörlését javasolja az ET

MTI
2006.05.02. 14:08

Terry Davis, az Európa Tanács (ET) főtitkára a rágalmazás miatti büntetőjogi felelősségre vonás eltörlését javasolta a Sajtószabadság Világnapja alkalmából. "Az igazságot senki sem titkolhatja el, bár egyesek mindig megkísérlik. Az újságírók fizetik meg ennek az árát" - mutatott rá Davis kedden kiadott nyilatkozatában.

"A véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása igen gyakori jelenség, sokszor erőszakos formában nyilvánul meg, néha halálhoz is vezet" - hangsúlyozta a brit politikus. Adatai szerint 2005-ben világszerte több mint 150 újságíró vesztette életét hivatása teljesítése közben, több mint felük gyilkosság áldozata lett. "A megfélemlítésnek különösen alattomos formája a rágalmazás miatti perbefogással való fenyegetés" - fejtette ki Davis. Mint emlékeztetett, az ET tagállamainak több mint kétharmadában még mindig büntetőjogi felelősségre vonás jár a rágalmazásért, és "ezeket a törvényeket gyakran arra használják fel, hogy elfojtsák a kritikát".

A főtitkár felhívással fordult az ET minden tagállamához annak érdekében, hogy "vizsgálják felül törvényeiket, töröljék el a vonatkozó büntetőjogi rendelkezéseket, és akadályozzák meg, hogy az újságírók elleni indított polgári perekben aránytalan mértékű kártérítést állapítsanak meg".