Az EP elnöke örül a francia szélsőjobb bukásának

MTI
2007.04.23. 10:20

Üdvözölte a francia elnökválasztás első fordulójának eredményeit Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, külön is hangsúlyozva a szélsőjobboldal visszaszorulásának jelentőségét. A konzervatív politikus az Európai Unió szempontjából rendkívül jónak és megnyugtatónak nevezte, hogy a francia szavazók kétharmada három Európa-barát politikusra szavazott.

Hétfő reggeli nyilatkozatában Pöttering nem volt hajlandó jóslásokba bocsátkozni, hogy a két befutó, azaz Sarkozy és Royal közül ki lehet a győztes, az eredményt azonban minden szempontból pozitívnak nevezte. Európa számára akár Nicolas Sarkozy, akár Ségolene Royal győzelme jó, vélekedett Pöttering. Külön is méltatta azt a tényt, hogy a választási részvétel rekord magasságú, azaz több mint 85 százalékos volt.

Az Európai Parlament elnöke határozott megkönnyebbülésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen a szavazatok mindössze 10,51 százalékát szerezte meg. A radikális jobboldal ezzel abszolút vereséget szenvedett - értékelte Pöttering, kiemelve, hogy ez - mint fogalmazott - Franciaország csodálatos üzenete az Európai Unió számára.