Eleonóra
-1 °C
2 °C

Homofóbiaellenes intézkedéseket sürget az Európai Parlament

2006.01.18. 15:39
Az eurohonatyák a szerintük Európában elharapózó homofób jelenségek ellen tiltakoznak és sürgetik az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy jogi és más eszközökkel lépjenek fel vele szemben. A házassághoz való jogot nem erőlteti, de egy ügyes javaslattal ezt is megkönnyítené.
Az Európai Parlament által 486 igen szavazattal, 149 ellenében és 41 tartózkodással szerdán elfogadott állásfoglalás szerint a homofóbia "egy alaptalan félelem és idegenkedés a homoszexualitástól és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyektől, mely a rasszizmushoz, az idegengyűlölethez, az antiszemitizmushoz és a szexizmushoz hasonló előítéleten alapul". A szöveg általánosságban említ "egy sor aggasztó eseményt", amely valamelyik uniós államban [pl. Lengyelországban - a szerk.] történt: melegfelvonulások betiltása, alkotmányos változtatások az azonos neműek egyesülésének kifejezett megtiltására stb.

A képviselők szerint "mind uniós, mind tagállami szinten további intézkedésre van szükség a homofóbia megszüntetése [...] érdekében". Az EP "sürgeti a tagállamokat olyan jogszabályok elfogadására, amelyek az öröklés, a tulajdon elrendezése, a bérlemények, a nyugdíjak, az adózás, a társadalombiztosítás stb. terén megszüntetik a megkülönböztetést, amellyel az azonos nemű partnereknek szembe kell nézniük".

Házasság nem, de majdnem

A szöveg a házassághoz, pláne a gyermekek örökbefogadásához való jogot nem említi. Parlamenti insiderek szerint ez fel sem merült, mert a fogalmazók valamennyi pártban tisztában voltak vele, hogy a téma annyira ellentmondásos, hogy aligha mehetne át a plenárison, ahol a legnagyobb frakciót a konzervatívok adják. Egy ponton azonban az EP-állásfoglalás megpróbálja áttörni ezt a falat: sürgeti az Európai Bizottságot egy olyan uniós jogszabály javaslatára, ami a nem saját tagállamukban élő európai állampolgárok saját nemű partnereire is kiterjeszti a tagállamról tagállamra költözés uniós alapjogát - ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy ha egy meleg pár megházasodik egy olyan államban, ahol erre lehetőségre van, akkor azt az összes többinek is el kell ismernie.

Állásfoglalásában az EP "határozottan elítél minden, a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést", és sürgeti a tagállamokat valamint az Európai Bizottságot: határozottan ítéljék el a homofób gyűlöletbeszédet", ezen kívül biztosítsák, hogy a tüntetési jogot a gyakorlatban is tiszteletben tartsák. Az EP az iskolákban, egyetemeken és a médiában homofóbia ellen kampányokat tartana, ezen kívül "közigazgatási, bírósági és jogalkotási eszközök révén" erősítené a homofóbia elleni harcot a tagállamokban.

A parlament állásfoglalása egyébként hivatkozik két uniós irányelvre (2000/43/EK, 2000/78/EK), "melyek tiltanak minden, nemen, faji vagy etnikai származáson, valláson vagy meggyőződésen, fogyatékosságon, koron vagy szexuális irányultságon alapuló közvetett vagy közvetlen megkülönböztetést". A szöveg idézi az Európai Unió alapjogi chartájának 21. cikkét is, amely szerint "tilos minden megkülönböztetés, így különösen a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés".

A teljes állásfoglalást itt lehet elolvasni magyarul.

Az Európai Bizottság nem reagált túl lelkesen. Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos szóvivője azt mondta az Indexnek, hogy a kérdésben igen óvatosan kell lépni, mert az emberi jogokkal kapcsolatos döntéseket a tagállamoknak egyhangúan kell meghozniuk és "legyünk realisták, egy ilyen természetű javaslatot aligha üdvözölnének kitörő lelkesedéssel". A szóvivő szerint a Bizottság első ránézésre keveset tud tenni ezen a területen és inkább a figyelemfelkeltésre és oktatásra helyezné a hangsúlyt.

Az állásfoglalást mind a három magyar delegáció - Fidesz, MSZP, SZDSZ - megszavazta.