Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elúszhat a horvát EU-csatlakozás

2005.03.15. 19:50
Az EU várhatólag elhalasztja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Zágrábbal -- derült ki a szerdai külügyminiszteri értekezletet megelőző utolsó egyeztetéseken. A 25 tagállam közül 21 ugyanis ezzel büntetné Zágrábot, amiért nem működik együtt az elvárt mértékben a hágai nemzetközi törvényszékkel. Magyarország továbbra is a tárgyalások mielőbbi megkezdése mellett szavaz.
Az Európai Unió várhatólag elhalasztja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Horvátországgal, mert a tagállamok többsége úgy ítéli meg, hogy Zágráb nem működik együtt teljes mértékben a hágai Nemzetközi Törvényszékkel - közölték kedden európai diplomaták. A névtelenül nyilatkozó diplomaták elmondták: a huszonötök nagykövetei utolsó ülést tartottak kedden Brüsszelben a szerdára tervezett külügyminiszteri találkozó előtt, és a 25 tagállam nagykövetei közül 21 úgy foglalt állást, hogy ne kezdődjenek meg a tervezett időben, március 17-én (csütörtökön) a horvát csatlakozási tárgyalások. A halasztás mellett kardoskodók szerint le kell szögezni Horvátország képviselője előtt, hogy Zágráb csak a Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködés esetén számíthat a tárgyalások megnyitására.

Magyarország kitart

A keddi előzetes szavazás eredménye megegyezik a nagykövetek múlt héten tartott tanácskozásának eredményével -- tudta meg az Index a magyar külügyminisztérium szóvivői irodáján. A magyar állam Ausztriával, Szlovákiával és Szlovéniával együtt továbbra is a csatlakozási tárgyalások az eredeti menetrend szerinti megkezdését támogatja. A négy, várhatóan kisebbségben maradó ország ugyanis úgy látja, mind Horvátország, mind pedig az EU érdekei a mielőbbi csatlakozás mellett szólnak, és a várhatóan több évig tartó tárgyalások során várhatóan Zágráb kompromisszumkészsége a hágai törvényszékkel való együttműködés tekintetében is javul.

Belgrád érti a figyelmeztetést
A balkáni országok mindegyikének világos üzenet az, hogy az Európai Unió a Nemzetközi Törvényszékkel folytatott teljes együttműködés hiánya miatt elhalasztani készül a csatlakozási tárgyalások kezdetét Horvátországgal - vélte kedden Brüsszelben Vuk Draskovic szerb-montenegrói külügyminiszter. Egyben jelezte, hogy Szerbia-Montenegró megértette az üzenetet, és tisztában van azzal, hogy "nem is gondolhat Brüsszelre", az EU-integrációra, ha nem ad ki valamennyi vádlottat a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-testületnek. Draskovic név szerint említette Ratko Mladic tábornokot, a boszniai szerbek ma is bujkáló katonai főparancsnokát a boszniai háború idején.

Egy tábornok kéne

A nagyköveti állásfoglalás előzménye: Carla Del Ponte, a törvényszék főügyésze találkozott kedden Jean Asselbornnal, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminiszterével, és azt mondta neki, hogy Horvátország még nem működik együtt teljes mértékben a Nemzetközi Törvényszékkel, a zágrábi hatóságok nem mutatnak akaratot Ante Gotovina volt horvát tábornok őrizetbe vételére.

Zágráb szerint teljes az együttműködés

A Brüsszelben tartózkodó Ivo Sanader horvát kormányfő azt hangoztatta ezzel szemben, hogy kormánya a legteljesebb mértékben együttműködik a törvényszékkel, ezért az EU-nak a kitűzött időben, március 17-én meg kell kezdenie vele a csatlakozási tárgyalásokat. A konkrét szemrehányást, Gotovina ügyét illetően leszögezte: "Információink szerint Gotovina nem tartózkodik Horvátországban. Ez az egyetlen és a teljes igazság". A hágai törvényszék horvátországi szerbek rovására elkövetett háborús bűnökkel vádolja Gotovina tábornokot, és felrója Zágrábnak, hogy nem juttatta még el a törvényszékre a vádlottat.