Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az unió kiáll a homoszexuálisok jogaiért

2003.12.02. 12:02
Az Európai Unió feladata megbizonyosodni arról, hogy saját hatáskörén belül ne forduljon elő semmiféle diszkrimináció a szexuális orientáció és általában az "identitás" alapján, vagyis biztosítania kell az egyenlő jogokat a melegek és leszbikusok számára is - ez volt az üzenete egy kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet az Európai Parlament homoszexuálisok jogaival foglalkozó pártközi csoportja és a melegek világszervezete (ILGA) tartott nemrégiben Strasbourgban.
A családjog sok aspektusa továbbra is a nemzeti törvényhozás hatáskörében marad, és így azokat nem módosíthatja az Európai Unió - állapította meg jelentésében a Melegek és Leszbikusok Nemzetközi Szövetsége (ILGA). A jelentés egyúttal rámutatott, hogy "az uniós jog növekvő hatást gyakorol a partnerekkel, a gyermekekkel és a családokkal kapcsolatos kérdésekre". Éppen ezért alapvető fontosságú, hogy az EU-jog figyelembe vegye a nemzeti családjogi rendszerek "változó természetét", különösképpen pedig az új jogintézményeket, mint amilyen a regisztrált párkapcsolat.

A normák már megvannak, csak be kellene tartani

A szexuális megkülönböztetés elleni jelentős lépést tett az ILGA-jelentés szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága, amely antidiszkriminációs alapelveket rögzített olyan kérdésekben, mint a transzszexuálisok örökbefogadási vagy házasodási joga. Az Európai Unió chartája is tartalmaz olyan normákat, amelyeket hasznosan lehetne alkalmazni, nem utolsósorban a kiskorúak jogainak tekintetében - idézett a jelentésből az ANSA olasz hírügynökség.

Egy felmérésből kiderül, hogy az unión belül sok tagország új jogi eszközöket dolgoz ki az új társadalmi valósághoz való jobb alkalmazkodás érdekében, vagyis figyelembe veszi, hogy sokan nem a házasságot választják mint tartós párkapcsolatuk alapját. Sőt, egyes tagországokban világosan elismerték azt a tényt, hogy "meleg és leszbikus személyek ténylegesen tartós párkapcsolatot alkothatnak", amelynek jogszabályi keretekre van szüksége.

Hátrányos megkülönböztetés a munkahelyeken

- A fejlődésnek ez az iránya kedvező, de az is igaz, hogy sok normát nem tartanak tiszteletben - mutatott rá Gabriella Uriarte képviselőnő. Éppen ezért alapvető feladat jobban tudatosítani a kérdést az unió polgáraiban. Mert ne feledjük - mondta -, hogy például a munka világában még nagyon komoly nehézségekkel néznek szembe a homoszexuálisok. Uriarte úgy véli, hogy az Európai Unió segítségével és a kérdés iránti fogékonyságával még sokat lehet tenni az ügyben anélkül, hogy szükségképpen szembekerülne egymással a nemzeti és az uniós törvénykezés.

Csatlakozók: Szlovákia lemaradásban

Anna Diamantopoulou, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős tagja is figyelmeztette az újonnan csatlakozó országokat, hogy antidiszkriminációs törvényeikbe be kell építeniük a szexuális irányultság alapján való megkülönböztetés tilalmát is. "Szeretném nagyon világosan értésre adni, hogy nem fakultatív, hanem kötelező feladatról van szó: jövő év május 1-ig a nemzeti törvények részévé kell tenni a diszkrimináció minden formájának tilalmát. Ennek elmulasztása súlyos következményeket von maga után" - mondta a görög biztos a melegek jogaival foglalkozó szemináriumon.

Az Európai Unió legutóbbi országjelentésében egyebek közt Szlovákiát figyelmeztette mulasztására az antidiszkriminációs törvény megalkotása területén. Pozsony még nem döntötte el - írta a TASR szlovák hírügynökség -, hogy egyetlen antidiszkriminációs törvényt hoz-e, vagy pedig az egyes jogszabályokat módosítja oly módon, hogy azok megfeleljenek az uniós elvárásoknak. A négypárti szlovák kormánykoalíció tagját alkotó kereszténydemokraták (KDH) mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az EU sürgetésére meghozandó antidiszkriminációs törvény ne védje a homoszexuálisok jogait.