Árpád
-2 °C
4 °C

Elmarad az ingatlanár-robbanás

2003.09.22. 11:39
Az ingatlanpiac szakértői szerint nem kell az árak robbanásszerű növekedésétől tartani az uniós csatlakozásunk után. A spekulánsoktól való félelem megalapozatlan, a piacon kiegyensúlyozottak lesznek a változások.
A szakértők szerint a csatlakozásnak csak évek múlva lesz jelentős piaci kihatása, és elsősorban a belső keresletet élénkíti majd. Több, az Unióhoz korábban csatlakozott tagországban a belépés előtt felverték az árakat, de a csatlakozás után mégsem élénkült meg a piac, csak évekkel később, amikor a bérek is emelkedni kezdtek. Az építtetés viszont megdrágul a szigorúbb környezetvédelmi előírások és a drágább munkaerő miatt. Mehrli Péter, a Magyar Ingatlan Szövetség elnöke szerint emiatt a piac nem lesz jó terep a spekulációra, és nem kell a nyugati befektetők tömeges megjelenésétől tartani.

Ausztria hazánkhoz hasonlóan tíz éves átmeneti rendezést harcolt ki magának ingatlanügyben. Az osztrákok nem a termőföldjüket féltették, hanem attól tartottak, hogy az ország nyugati részén egyes települések elnéptelenedhetnek, ha a németek felvásárolják a régi falusi házakat üdülőnek. Ugyan az átmeneti időszak még nem járt le, de semmi jel nem utal arra, hogy ezek a félelmek megalapozottak.

Magyarországon jelenleg túlkínálat van lakóparkokból, irodaházakból és raktárakból, kevés viszont a bérlakás, a nyugdíjasotthon és az olcsó szállás. Az ingatlanpiaci igények változására nem az EU-csatlakozás hat leginkább, hanem a társadalom átalakulása. Egyre több az országban az egyedül élő: az időseknek nyugdíjas otthonokra, a fiataloknak kis méretű, olcsó és könnyen fenntartható lakásokra vagy bérlakásokra lenne szüksége. Ez utóbbiakra elsősorban Budapest korábban elnépteledett belső kerületeiben, ahol a lakáshoz közel van a munka- és a szórakozási lehetőség.

A fővárosban az irodaépítések terén is fellendülést várnak a picakutatók, elsősorban a csatlakozás utáni gazdasági élénkülés miatt. A város jelenleg 1,3 millió négyzetméteres irodaingatlan-vagyonnal rendelkezik, ez azonban a méreteihez képest nagyon kevés: a valamivel kisebb Bécsben hétszer ekkora az irodák összterülete.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?