Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Írország már készül az uniós elnökségre

2003.11.20. 15:37
Írország január 1-től veszi át az Európai Tanács soros elnöki posztját Olaszországtól. Ekkor Mary McAleese, az ír köztársaság elnökasszonya lép az unió élén Silvio Berlusconi helyébe, aki az Európai Parlamentben tartott beszédében összefoglalta az EU következő fél évével kapcsolatos elképzeléseit. Mint elmondta, az ír elnökség "hatékony és részrehajlás nélküli irányítója" kíván lenni az uniónak - írja az EU Observer.
A feladat nem lesz egyszerű, mivel az ír soros elnökségnek egy külpolitikailag zavaros időszakban kell helyt állnia, amikor a nemzetközi diplomácia napirendjét a terrorizmus, a háborúk és a szervezett bűnözés ügyei uralják. McAleese ezért kiegyensúlyozottabb kapcsolatot szeretne az Egyesült Államokkal, amit reményei szerint az ír-amerikai történelmi kapcsolatok is elősegítenek majd, hiszen több millió ír emigráns talált hazára Amerikában - mint például Edward Norton vagy a Kennedyek ősei. Ezzel, úgy tűnik, az atlanti kötődések erősödnek majd az uniós külpolitikában.

Alkotmányos hajrá

Az EU Observer szerint szoros támogatásáról biztosította az olasz elnökséget is, hogy lehetőség szerint még idén lezáruljon az uniós alkotmányozási folyamat legnagyobb része, elismerve, hogy még számos vita van hátra az összes fejezet lezárásáig. Ezek egyike Isten és a keresztény értékek szerepeltetése az alkotmány preambulumában, amihez Írország ragaszkodik, "ha sikerül megfelelő konszenzusra jutni a kérdésben."

Gazdasági project

Kulcsfontosságúnak jelölte meg a jelenleg stagnáló Lisszaboni folyamat előremozdítását is, amelynek az kijelölt célja, hogy az Európai Unió legyen a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdasága 2010-re. Az ír elnökasszony elismerte, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, amikor az uniós bővítés is terheket ró a közösségre, csak a reformok felgyorsításával lehet tartani az eredeti terveket, amelyeket még egy jóval prosperálóbb időszakban fogalmaztak meg.

Az ír soros elnökség ideje alatt lép be tíz új tagállam, közöttük Magyarország is az unióba, folytatódnak a csatlakozási tárgyalások Romániával és Bulgáriával, és az elnökség a törökországi fejleményeket is folyamatosan figyelemmel kíséri, mivel ezek alapján 2004 decemberében kell majd dönteni arról, hogy velük is megkezdődhetnek-e a csatlakozási tárgyalások.

Gazdagok a szegényekért

McAleese nem csak a szorosan vett uniós kérdéseket tekinti szívügyének. A EU Observer beszámolója szerint hangot adott annak a véleményének, hogy a közösség fontos feladatának szánja a fejlődő országok megsegítését, mert, mint elmondta, "elfogadhatatlanul alacsony" a gazdag európai országok által nyújtott segítség mértéke, ezért "talán ezt a kesztyűt kellene huszonöt tagúra bővülő unió országai elé dobni."