Lehel
17 °C
27 °C

Shakespeare a Beatles ellen

2003.10.09. 13:06
Vajon Shakespeare, Umberto Eco, Nietzche vagy Victor Hugo valóban 15 százalékkal értékesebb, mint Beethoven, Edith Piaf, vagy a Beatles? - tette fel a kérdést Brüsszelben az Európai Parlamentben tartott sajtóértekezletén a világhírű francia komponista, Jean-Michel Jarre, a CD-lemezek áfa-tartalmának csökkentését követelve.
Élet vagy halál

A felvetés arra vonatkozott, hogy miközben a könyvek áfa-tartalma az EU-ban csak 5,5 százalék, addig a lemezeké 15 százalékos luxemburgi és a 25 százalékos svéd érték között mozog, s ez alaposan megdrágítja ezeket a termékeket. Az áfa-szint csökkentése élet vagy halál kérdése a zeneipar számára - mutatott rá Jarre, aki a "zenével szembeni valódi diszkriminációról" beszélt.

A francia zeneszerző és társai 140 ezer fogyasztó aláírásával adtak át egy petíciót az Európai Parlamentben az áfa-szint mérséklésére, de erre megfigyelők szerint nincs sok esély. Az Európai Bizottság idén júliusban elutasította a CD-k felvételét a csökkentett áfa-szintre jogosult termékek és szolgáltatások közé, a belső piaccal foglalkozó holland EU-biztos, Frits Bolkenstein pedig azzal hárította el a lemezkiadók követelését, hogy az ágazat igazi problémája a kalózmásolatok terjedése, nem pedig az áfa-szint.

Nem éri meg

Franciaország ugyan a zenészek pártjára állt a korábbi tárgyalásokon, ám bizottsági források szerint az e heti luxemburgi pénzügyminiszteri tanácsülésen már Párizs is csak érintőlegesen említette meg ezt a kérdéskört. Az esetleges mérséklést a The Wall Street Journal Europe című lap beszámolója szerint leginkább az északi EU-tagállamok ellenzik, részben amiatt, mert ezzel csökkenne költségvetési bevételük, részben pedig mert tartanak a már így is nehézkes európai uniós áfa-rendszer további bonyolításától.