Emőke
-4 °C
9 °C

Hét év alatt az Unió lekörözi Amerikát?

2003.10.06. 13:44
Az Európai Unió 2010-ig elérheti, hogy gazdasága gyorsabb ütemben fejlődjön, mint az Egyesült Államoké. Ehhez az utóbbi időben tapasztalt enyhe gazdasági növekedésnek tovább kell fokozódnia és amerika gazdaságának labilitására is "szükség van".
Bár a következő két évben a gazdasági növekedés csak mérsékelt lesz az euróövezet országaiban, még ebben az évtizedben várható a nagyobb fellendülés, az, hogy Európában gyorsabb ütemben növekszik az egy főre jutó GDP, mint az USA-ban, derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) frissen közzétett európai gazdasági előrejelzéséből.

Elindul a lisszaboni folyamat

A jelentés becslése szerint hamarosan végre megkezdődhet a lisszaboni folyamat megvalósítása, amelynek célja az, hogy az euróövezet 2010-re a világ legversenyképesebb gazdasági térsége legyen. Az elképzelés bírálói mind a mai napig kitartanak amellett: igen kicsi a valószínűsége annak, hogy Európa valaha is túlszárnyalhatná az USA-t.

A jelentés figyelmeztet: világelsővé válni csupán úgy sikerülhet, ha az euróövezet országai hatékony reformokat hajtanak végre, elsősorban a nyugdíjrendszer és a munkaerőpiac terén. Ezen a területen eddig csak Németország mutatott jelentős előrelépést, a franciáknál és az olaszoknál akadoznak a reformok. A cél elérése ugyanakkor nemcsak az euróövezet sikerességén, hanem az amerikai gazdaság "botlásán" is múlik.

Strukturális munkanélküliség

A PwC üzenetét az Európai Központi Bank is megerősítette. A javulás első jele, hogy múlt heti ülésén a bank vezetősége változatlanul hagyta a régóta mélyponton lévő irányadó európai kamatlábakat. Wim Duisenberg, az EKB kormányzója a tanácskozás után kijelentette: bízik abban, hogy az euróövezet lábadozni kezd. A kormányzó elmondta, az utóbbi időszak gazdasági tevékenysége enyhén felülmúlta a várakozásokat, s ez a fellendülés fokozottan erősödni fog 2004-ben.

Az EKB szintén a reform fontosságára helyezi a hangsúlyt. Duisenberg szerint elsősorban munkaerőpiaci reformra és a kereskedelmi szerkezet módosítására, valamint az euróövezet legnagyobb problémájának, a magas szintű strukturális munkanélküliség kezelésére van szükség.