Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az SZDSZ a pártokkal fizettetné ki delegáltjaik külföldi útját

2004.05.18. 14:32
Az SZDSZ a két ellenzéki pártra valamint az MSZP-re, a szocialisták a Fideszre hárítják annak felelősségét, hogy hetvenegy konzulátusra több száz pártdelegált utazik ki 300 millió forintos költségen. A kisebbik koalíciós párt szerint, ha a pártok olyan nagyon akarják, delegáltjaik kiküldését, fizessék ki saját kasszájukból az útiköltséget. Az MSZP ifjúsági szervezete közleményében arról ír, hogy a Fidesz miatt voltak kénytelenek lemondani az olcsóbb rendszerről.
Az Országos Választási Iroda hétfői tájékoztatóján kiderült, hogy 350 millió forintba kerül a június 13-i EP választásokon a 2415 külföldön szavazó magyar voksolásának megszervezése. Ebből 300 millió forintra rúg, hogy szavazatellenőrző pártdelegáltakat utaztassanak a 71 konzulátusra. A négy ellenzéki pártból három 210 delegáltat utaztat költségvetési pénzen külföldre. A Fidesz és az MSZP 72-72, az MDF 66 pártdelegálttal lesz jelen a külföldi magyar képviseleteken.

Fizessék ki saját zsebből

Az SZDSZ kedden felszólította koalíciós társát, valamint a két ellenzéki pártot, hogy amennyiben ragaszkodnak szavazatszámlálóik külföldi kiküldetéséhez, fizessék ki saját költségvetésükből a pártdelegáltak utazási költségét. Az SZDSZ számításai szerint "egy-egy külföldi szavazat a magyar adófizetőknek 124 ezer forintjába kerül". Mindezt csak tetézi, hogy három olyan ország is akad, ahol csupán egyetlen szavazni szándékozó ember miatt utazik ki tucatnyi ellenőr.

Közpénzzel pazarlás

Közleményében Horn Gábor kijelenti, pártja adótstopot hirdetett, ami szerint a szabad demokraták fellépnek minden alkalommal, amikor a közpénzek értelmetlen elherdálását tapasztalják. "Márpedig külképviseleti választások kapcsán ennek vagyunk tanúi". A kisebbik koalíciós párt emiatt nem szavazta meg a külföldi szavazás ezen módját, és nem is küld ki egyetlen delegáltat sem külföldre. Szerintük az internetes szavazás lenne a megoldás. Az SZDSZ szerint a 300 milliós "pazarlás" a Fidesz, az MSZP és az MDF felelőssége.

Kuala Lumpur, Tokió, szociáldemokrácia

A Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták szervezete, noha az MSZP 72 küldöttel veszi ki részét a 300 milliós költségből, "nevetségesnek és pazarlónak tartja a június 13-i európai parlamenti választások során a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok külképviseleteken való szavazásának körülményeit", írják közleményükben. A Fibisz példaként "a magát történelminek nevező Szociáldemokrata Párt delegáltjait" említi, akik olyan helyszínekre lesznek hivatalosak, mint Kuala Lumpur, Canberra vagy Tokió.

Kénytelenek voltak belemenni

"Ez a hihetetlen költekezés és pazarlás annak köszönhető, hogy a Fidesz tavaly ősszel a Parlamentben ragaszkodott ahhoz, hogy a pártok képviselői állami pénzen delegálhassanak szavazatszámlálókat a külképviseleten való szavazás törvényes lebonyolításának felügyeletére", írják a fiatal szocialisták közleményükben. Meglátásuk szerint a sikeres EP-választás volt a tét, ennek érdekében "az MSZP kénytelen volt lemondani az olcsóbb, hatékonyabb és biztonságosan működő informatikai rendszerről", amely lehetővé tette volna az internetes szavazást.

A Fidesz kampányfőnök-helyettese, Nyitray Zsolt az Indexnek azt nyilatkozta, a jogszabály szerint "amennyiben nem a párt küld ki szavazatszámlálókat, akkor az államnak kell feltöltenie az üres helyeket. A párt szerinte nem küld ki 72 delegáltat, hanem "csak" hatvan és hetven közötti képviselőjük lesz jelen külföldön. Egyébként a költségtakarékosság jegyében, részben olyan szimpatizánsokra esett a választás, akik kint élnek az adott országban, így a repülőjegyüket nem kell kifizetni, a napidíjról ugyanakkor nem mondanak le.