Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elhappolhatja a csatlakozók orvosait az EU

2004.04.13. 12:44
Orvoshiány léphet fel a május 1-én az EU-hoz csatlakozó volt szocialista országokban - írja az eubusiness.com. A kelet-európai kórházak nem tudják felvenni a versenyt a nyolcszoros-tízszeres fizetéseket ajánló külföldi szakintézményekkel. A térségben egyedül a cseh egészségügyi miniszter optimista.
Kiürítheti a csatlakozó országok kórházait az EU május 1-i bővítése - írja az eubusiness.com. Az EU régi tagállamaiban az orvosok nyolcszor-tízszer annyit keresnek, mint a legtöbb csatlakozó országban - írja a gazdasági hírszájt.

Kórház a határ szélén

A Karlovi Vary-i kórház baleseti sebészetét négy orvos hagyta el az elmúlt másfél évben. A részleg vezetője, Roman Brazdil szerint a csatlakozás után "semmi sem állíthatja meg az orvosok távozását". A csatlakozás után Nyugaton automatikusan elismerik a volt szovjet-blokkban szerzett diplomákat, és még a nyelvtudást sem kell hivatalosan igazolni - írja a hírszájt.

Az eubusiness.com szerint különösen a határmenti kórházakat fenyegeti az agyelszívás. A nyugati országok közelében dolgozó orvosok akár ingázhatnak is, megspórolva ezzel a költözés és a drágább nyugati élet költségeit.

Tízszeres fizetésért

Az agyelszívást nehéz megakadályozni. Az EU-ban hét-nyolcezer eurót is megkeres egy kórházi szakorvos, Magyarországon nyolcszáz, Lengyelországban már csak négyszázhúsz euró az orvosok átlagkeresete.

"Tartok tőle, hogy május 1. után hiány lesz szakorvosokból" - jelentette ki Iwona Raszke-Rostowska, a lengyel Orvosi Kamara szóvivője. Egy "tíz-tizenkét év szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvost nem lehet egyik napról a másikra helyettesíteni" - érzékeltette a nehézségeket Brazdil doktor.

Szakmai gyakorlat

Az agye3lszívás lehetősége a magyar egészségügyi minisztériumot is "aggasztja" - nyilatkozta a minisztérium szóvivője. Az eubusiness szerint a magyar egészségügyben már így is betöltetlen a posztok öt százaléka. A szlovák egészségügyi miniszter helyettese szerint a térség kisebb kórházait fenyegeti a legnagyobb veszély.

A cseh egészségügyi miniszter, Marie Souckova szerint azonban nem ennyire aggasztó a helyzet. "Nem olyan rossz az, ha a doktorok külföldön szereznek itthon is hasznosítható tapasztalatokat" - nyilatkozta az AFP-nek. Souckova szerint az orvosok "haza fognak térni".

Kinntmaradnának

Az eubusiness.com szerint azonban ez korántsem biztos. A hírszájt szerint a frissen végzett orvosok alig várják, hogy külföldön helyezkedhessenek el. "Alighogy befejeztem a tanulmányaimat, rögtön külföldi állást kerestem. Most tízszer annyit keresek Svájcban, mint amennyit otthon keresnék" - nyilatkozta a hírszájtnak a két éve külföldön dolgozó, most harminc éves Salstig Péter.