Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hárommilliárd eurót vár Kovács

2004.07.27. 06:44
Kovács László külügyminiszter azt a feladatot adta a magyar diplomatáknak, hogy minimum a nemzeti össztermék négy százalékát kitevő támogatást szerezzen az EU költségvetéséből.
A mostani ellenzéki pártok előző ciklusbeli kormányzati tevékenységét is méltatta a magyar nagykövetek számára rendezett éves értekezleten Kovács László. A külügyminiszter szerint a magyar diplomácia feladata az most a minél hatékonyabb nemzetközi érdekérvényesítés.

Kovács szerint nagyon fontos, hogy tagállamként az EU 2007-2013-as költségvetéséből minél nagyobb támogatást tudjunk szerezni. "Magyarországnak azt kell elérnie, hogy a következő költségvetésből a magyar GDP négy százalékát elérő támogatás jusson ránk, ami nettó hárommilliárd eurót jelent" - fogalmazott a miniszter.

A szomszédságpolitikát érintve Kovács elmondta, hogy Budapest egyszerre törekszik jó kapcsolatokra a környező országokkal és a határon túli magyarság segítésére önazonossága megőrzésében. Magyarország továbbra is támogatja Románia, Bulgária és Horvátország 2007-es felvételét, egyben kiveszi részét a még az előző kormányzat által kezdeményezett "szegedi folyamat" révén a Balkán, mindenekelőtt Szerbia és Montenegró demokratizálásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!