Klaudia
-4 °C
2 °C

Luxemburg átvette az EU-elnökséget

2005.01.03. 08:51
Január elsején átvette Hollandiától az Európai Unió soros elnöki posztját Luxemburg. Pénteken összeül a 25 tagállam illetékes minisztereinek tanácsa. Busht februárban várja Brüsszel.
Újév napján Luxemburg 2005 első félévére átvette az Európai Unió soros elnöki posztját Hollandiától. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök hatáskörébe tartozik immár a délkelet-ázsiai segélyezés koordinációja, a februárra várható európai Bush-látogatás és a 2007-2013 közötti ciklus uniós költségvetése.

A legsürgősebb teendők miatt pénteken összeül a 25 tagállam illetékes minisztereinek tanácsa, hogy rögzítsék a délkelet-ázsiai katasztrófa miatti azonnali segítség részleteit, és megtervezzék a térség hosszú távú újjáépítésével kapcsolatos európai uniós lépéseket.

Az EU eddig 33 millió eurót adományozott a térségnek; a Bizottság közlése szerint további 300 millió eurót tudnak rendelkezésre bocsátani.

Louis Michel EU-biztos és Louis Schiltz luxemburgi fejlesztési és segélyezési miniszter csütörtökön Dzsakartában részt vesz az ASEAN-országok rendkívüli konferenciáján, amit a cunami következményeinek kezelése miatt hívtak össze.

Busht februárban várja Brüsszel

A hat hónapos luxemburgi elnökség fontos eseménye lesz George W. Bush amerikai elnök februári brüsszeli látogatása.

Ugyancsak februárban kerül sor az első népszavazásra az európai alkotmányról, mégpedig Spanyolországban.

Juncker előrelépést remél olyan, az Unión belül feszültséget okozó kérdésekben, mint például a stabilitási paktum reformja és az EU finanszírozása. Az EU-elnök hétfőn találkozik Gerhard Schröder német kancellárral, hogy megpróbálják közelíteni a német kormány és az EU vezetőinek álláspontját pénzügyi kérdésekben.

Nehéz feladatok

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök, leköszönt EU-elnök szerint nagyon nehéz feladatok várnak a luxemburgiakra. Az eurózóna problémája és az uniós költségvetés, valamint a külpolitikában a Kínával szembeni fegyverembargó ügye „nagyon bonyolult kérdések” - így Balkenende. „Normális körülmények között az elnökség átadása egy telefonbeszélgetés keretében lezajlik. Az adott helyzetben ez nem volt lehetséges” - utalt Balkenende az ázsiai katasztrófára.

„Naponta kellett átsorolnunk a prioritásokat” - erősítette meg elődje nyilatkozatát Juncker.