Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

A 4-es metróra is adna pénzt az EU

2003.10.09. 09:45
Az Európai Bizottság felajánlotta Magyarországnak, hogy az európai uniós felzárkóztatási alapokból a budapesti 4-es metró építését és más, tömegközlekedés fejlesztését szolgáló beruházásokat is finanszírozzanak - értesült a Bruxinfo uniós forrásokból.
A Bizottság részéről akkor javasolták a magyar félnek a budapesti 4-es metróvonal közösségi forrásból történő finanszírozását, amikor nemrég megállapodás született arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv öt operatív programja közül melyikre, mennyi pénz jusson a 2004 és 2006 között, idei árakon számolva közel 3 milliárd euró felzárkóztatási támogatásból.

Tekintettel a közösségi támogatási keretről folyó tárgyalások késői szakaszára (maximum másfél hónap maradt hátra a megbeszélés-sorozat lezárásáig), egyelőre kérdéses, hogy a magyar fél számára elfogadható lesz-e az ajánlat. Megfigyelők a budapesti 4-es metró körüli korábbi politikai kötélhúzásra is emlékeztetnek, ami potenciális hátráltató tényező lehet a döntésben.

Ha pozitív lenne a válasz a bizottsági felvetésre, a teljes beruházás költségeinek 10 százalékát (körülbelül 100 millió eurót) fedeznék közösségi alapokból. A metróberuházáshoz a költségek 75 százalékáig az Európai Beruházási Bank (EIB) nyújt kedvezményes kölcsönt, a fennmaradó 15 százalékot (az EU 10 százalékával számolva) a központi költségvetés állná. Magyarország 2004 és 2006 között a közösségi alapokból csaknem másfél milliárd eurót fordíthat közlekedési és környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztésre

Ezeknek a pénzeknek a sorsa még némileg kérdéses. Michel Barnier regionális fejlesztésekért felelős uniós biztos a Bruxinfónak korábban adott interjújában azt mondta, hogy az előkészítés alatt álló projektek száma alapján nem látja biztosítottnak, hogy a csatlakozó államok képesek lesznek lehívni a 2004-ben nekik járó összes felzárkóztatási forrást. De Juhász Endre, a területért felelős magyar miniszter a minap Brüsszelben nem tartott attól, hogy a néhány héten belül esedékes "monitoringjelentésben" (uniós országjelentésben) a regionális politikai felkészülés miatt kemény bírálat éri majd az országot