Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Primitív angolságú cigányozás az Európai Parlamentben

2006.09.28. 15:28
"Országomban több tízezer sokkal szebb cigánylány van, mint ez a tiszteletreméltó. A megfelelő helyen és időben élnek ahhoz, hogy 12-13 éves roma lányokat vásároljanak feleségnek" - írta egyebek között Dimitar Sztojanov, az Európai Parlament Bulgáriából delegált megfigyelője.

Elítéli és elfogadhatatlannak tartja egy bolgár európai parlamenti megfigyelő uszító, rasszista tartalmú levelét Mohácsi Viktória (SZDSZ) EP-képviselő.

Szájer népszerűsíteni akarta Járókát

Brüsszelben kiadott közleményében a magyar képviselő jelezte: Dimitar Sztojanov, az Európai Parlament Bulgáriából delegált megfigyelője romaellenes emailt küldött az összes képviselő és megfigyelő számára. Az elektronikus levél válasz volt egy emailre, amelyet a Fidesz-delegációt vezető Szájer József küldött Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ) képviselő asszony népszerűsítésére egy parlamenti díj elnyeréséhez.

A 23 éves megfigyelő levele a közlemény szerint primitív angolsággal gyalázza Járóka Líviát és a roma emberi jogi szervezeteket az itt idézett stílusban: "Országomban több tízezer sokkal szebb cigánylány van, mint ez a tiszteletreméltó. A megfelelő helyen és időben élnek ahhoz, hogy 12-13 éves roma lányokat vásároljanak feleségnek. A legjobbak nagyon drágák lehetnek, akár 5000 euróba is kerülhetnek, wow."

Sztojanov kérjen bocsánatot

Mohácsi Viktória - sok más képviselővel együtt - tiltakozik az ilyen és ehhez hasonló rasszista támadások ellen.

"Sztojanov úr roma nőkre vonatkozó megjegyzései csak gyengébb változatai azoknak a nézeteknek, amelyeket a (nacionalista és idegengyűlölő) Ataka párt támogatói és képviselői propagálnak internetes oldalukon, s melyek közül számos a romák sterilizációját szorgalmazza.

Ez a levél a romaellenes gyűlöletbeszéd egyik példája. Mint roma képviselő, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az Európai Parlamentben ne terjedhessen el a romaellenesség" - áll a közleményben.

Mohácsi Viktória felszólítja Sztojanovot, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a 12 millió európai romától.