Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Primitív angolságú cigányozás az Európai Parlamentben

2006.09.28. 15:28
"Országomban több tízezer sokkal szebb cigánylány van, mint ez a tiszteletreméltó. A megfelelő helyen és időben élnek ahhoz, hogy 12-13 éves roma lányokat vásároljanak feleségnek" - írta egyebek között Dimitar Sztojanov, az Európai Parlament Bulgáriából delegált megfigyelője.

Elítéli és elfogadhatatlannak tartja egy bolgár európai parlamenti megfigyelő uszító, rasszista tartalmú levelét Mohácsi Viktória (SZDSZ) EP-képviselő.

Szájer népszerűsíteni akarta Járókát

Brüsszelben kiadott közleményében a magyar képviselő jelezte: Dimitar Sztojanov, az Európai Parlament Bulgáriából delegált megfigyelője romaellenes emailt küldött az összes képviselő és megfigyelő számára. Az elektronikus levél válasz volt egy emailre, amelyet a Fidesz-delegációt vezető Szájer József küldött Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ) képviselő asszony népszerűsítésére egy parlamenti díj elnyeréséhez.

A 23 éves megfigyelő levele a közlemény szerint primitív angolsággal gyalázza Járóka Líviát és a roma emberi jogi szervezeteket az itt idézett stílusban: "Országomban több tízezer sokkal szebb cigánylány van, mint ez a tiszteletreméltó. A megfelelő helyen és időben élnek ahhoz, hogy 12-13 éves roma lányokat vásároljanak feleségnek. A legjobbak nagyon drágák lehetnek, akár 5000 euróba is kerülhetnek, wow."

Sztojanov kérjen bocsánatot

Mohácsi Viktória - sok más képviselővel együtt - tiltakozik az ilyen és ehhez hasonló rasszista támadások ellen.

"Sztojanov úr roma nőkre vonatkozó megjegyzései csak gyengébb változatai azoknak a nézeteknek, amelyeket a (nacionalista és idegengyűlölő) Ataka párt támogatói és képviselői propagálnak internetes oldalukon, s melyek közül számos a romák sterilizációját szorgalmazza.

Ez a levél a romaellenes gyűlöletbeszéd egyik példája. Mint roma képviselő, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az Európai Parlamentben ne terjedhessen el a romaellenesség" - áll a közleményben.

Mohácsi Viktória felszólítja Sztojanovot, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a 12 millió európai romától.