Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Elköltöztetnék az Európai Parlamentet Strasbourgból

2006.09.27. 21:04
Évente 209 millió eurót, 56 milliárd forintot takaríthatnának meg, ha Brüsszelben összpontosulnának az EU intézményei. Franciaország ellenáll.

Egymillió aláírást adott át szerdán a soros EU-elnökség, Finnország európai ügyekkel foglalkozó miniszterének, Paula Lehtomakinak az a svéd képviselő, aki idén májusban internetes felhívást indított útjára, sürgetve az Európai Parlament elköltöztetését Strasbourgból. Cecilia Malmström és követői azt szeretnék, ha az EU törvényhozása teljes egészében Brüsszelben végezné munkáját, s így csökkentenék az európai adófizetők pénzének herdálását.

Az Európai Parlament jelenleg 3 székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxemburgban van, s a képviselők minden hónapban négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek. E megosztottságnak már régóta számos bírálója van, mert a havonkénti költözködés rengeteg kényelmetlenséggel, ráadásul felesleges kiadásokkal jár. Az Európai Parlament titkárságának számításai szerint ha minden tevékenység egy helyen, értelemszerűen Brüsszelben összpontosulna, akkor azzal évi 209 millió eurót lehetne megtakarítani.

Az EP székhelyeinek kérdéséről annak idején a tagállamok kormányai döntöttek, s e döntést felülvizsgálni is csak a tagállamok tudják, méghozzá egyöntetű szavazattal. A párizsi kormány hevesen ellenzi Strasbourg "feladását", hiszen az ottani ülésezés komoly bevételt hoz az elzászi városnak, s emellett növeli Franciaország presztízsét. Jacques Chirac francia elnök az EU idén júniusi brüsszeli csúcsértekezletén eleve leszögezte, hogy a szerződések nem teszik lehetővé a strasbourgi székhely feladását

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!