Olivér
4 °C
8 °C

Az Unióban is hátrányban a dolgozó nők

2003.09.29. 12:40
Az Európai Unióban az elmúlt években jelentős előrelépés történt a nők munkahelyi egyenjogúsítását illetően, de még mindig csak feleannyian vannak vezető pozícióban, mint férfiak, és harmadannyi esélyük van a főnöki székbe való bejutásra, mint férfi kollégáiknak - állapította meg az Eurostat uniós statisztikai intézet, a 15 és 64 év közötti nők foglalkozatási helyzetét tanulmányozva.
A nőknek átlagosan 16-23 százalékkal többet kellene keresniük ahhoz, hogy kiegyenlítődjön a merőben nemi hovatartozásból fakadó jövedelemkülönbség. Ráadásul a nők sokkal jobban ki vannak téve az elszegényedés veszélyének, mint a férfiak, főleg az idősebb nők és a gyermeküket egyedül nevelők - figyelmeztet az Eurostat-jelentés.

Az Európai Unióban 2010-ig 6 millió új munkahelyet kellene létrehozni külön a nők számára ahhoz, hogy uniós szinten elérje a 60 százalékot a nők munkavállalási aránya. A nők foglalkoztatásában Svédország jár az élen, 72,4 százalékkal, őt Dánia követi 72 százalékkal, majd Finnország következik 65,4 százalékkal.

A sereghajtók a dél-európai országok: Spanyolország 43 százalékkal, Olaszország 41,1 százalékkal, és leghátul Görögország kullog, 40,9 százalékkal.

Nyugati szomszédunk, Ausztria 60,1 százalékkalaz 54,9 százalékos uniós átlag felett teljesít a nők álláshoz juttatása terén, de még mindíg magasak a nemi hovatartozástól függő különbségek, ami a munkahelyi előmenetel lehetőségeit és a javadalmazást illeti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?