Jácint
17 °C
31 °C

Az Unióban is hátrányban a dolgozó nők

2003.09.29. 12:40
Az Európai Unióban az elmúlt években jelentős előrelépés történt a nők munkahelyi egyenjogúsítását illetően, de még mindig csak feleannyian vannak vezető pozícióban, mint férfiak, és harmadannyi esélyük van a főnöki székbe való bejutásra, mint férfi kollégáiknak - állapította meg az Eurostat uniós statisztikai intézet, a 15 és 64 év közötti nők foglalkozatási helyzetét tanulmányozva.
A nőknek átlagosan 16-23 százalékkal többet kellene keresniük ahhoz, hogy kiegyenlítődjön a merőben nemi hovatartozásból fakadó jövedelemkülönbség. Ráadásul a nők sokkal jobban ki vannak téve az elszegényedés veszélyének, mint a férfiak, főleg az idősebb nők és a gyermeküket egyedül nevelők - figyelmeztet az Eurostat-jelentés.

Az Európai Unióban 2010-ig 6 millió új munkahelyet kellene létrehozni külön a nők számára ahhoz, hogy uniós szinten elérje a 60 százalékot a nők munkavállalási aránya. A nők foglalkoztatásában Svédország jár az élen, 72,4 százalékkal, őt Dánia követi 72 százalékkal, majd Finnország következik 65,4 százalékkal.

A sereghajtók a dél-európai országok: Spanyolország 43 százalékkal, Olaszország 41,1 százalékkal, és leghátul Görögország kullog, 40,9 százalékkal.

Nyugati szomszédunk, Ausztria 60,1 százalékkalaz 54,9 százalékos uniós átlag felett teljesít a nők álláshoz juttatása terén, de még mindíg magasak a nemi hovatartozástól függő különbségek, ami a munkahelyi előmenetel lehetőségeit és a javadalmazást illeti.