Laura, Alida
15 °C
32 °C

Szabad utat kapott az uniós gazdaságélénkítő csomag

2003.12.14. 20:15
Az Európai Unió pénteken kezdődött csúcstalálkozójának délelőtti, nem az uniós alkotmánnyal foglalkozó részén elfogadták az Európai Növekedési Kezdeményezés első, leggyorsabban beindítható programcsomagját.
Az Európai Bizottság még október elején hozta nyilvánosságra az Európai Növekedési kezdeményezés tervét, amely 29, alapvetően az infrastruktúra fejlesztésére és a kutatás-fejlesztés előmozdítására irányuló programot tartalmazott. Mivel ezek megvalósítása túl sok időt vett volna igénybe, a bizottság az eredeti tervet 56 gyorsabban megvalósítható részberuházásra bontotta le, melyeket most fogadtak el a brüsszeli csúcstalálkozón.

Romano Prodi, a bizottság elnöke szerint a tervek megvalósításához 2010-ig 38 milliárd eurót kellene beruházni a özlekedési hálózatokba, 10 milliárdot az energetikai szektorba és 14 milliárdot a távközlésbe illetve a kutatás-fejlesztésbe. Az évente tíz milliárd eurós kiadások finanszírozásába a tervek szerint magánbefektetőket is bevonna az unió.

Vasutak és autópályák Európába

Magyarország szempontjából 3 program különösen fontos: a Ljubjana-Budapest és Bécs-Budapest vasútvonalak felújítása, és a Balti-tenger térségét Nyugat- és Délnyugat Európával összekötő autópályák építése. Medgyessy Péter kormányfő a múlt hét elején Romano Prodival folytatott brüsszeli megbeszélésén elmondta: Magyarország több olyan közlekedési projectet szeretne bejuttatni a kezdeményezésbe, amelyekben közvetlenl érintett, mivel ezek között vannak olyan útvonalak, amelyek teljesítik a program szomszádos országok összekapcsolására, a mukahelyteremtésre és az elmaradott térségek felzárkóztatára irányuló célkitűzéseit.

Ilyen például az M43-as autópálya Szeged és Nagylak közötti szakaszának megépítése, az M7-es Nagykanizsáig, illetve az M3-as Nyíregyházáig történő elvezetése. A kormányfő külön kiemelte a megbeszéléseken a transzeurópai közlekedési hálózat ötös számú, Trieszt és Kijev közötti folyosójának ügyét, mivel ehhez a későbbiekben kapcsolódhat Oroszország, esetleg kiterjeszhető Szibéria felé, így nagy mértékben felértékelné Magyarország földrajzi helyzetét.