Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Álomnyugdíjak az uniós tisztviselőknek

2003.11.21. 12:24
A havi négyezer eurós bruttó kezdő fizetés, a biztos és kiszámítható életpálya és a későbbi folyamatos fizetésemelés mellett a szolgálat befejezése utáni magas nyugdíjak miatt is nagyon jól járnak azok a magyar diplomások, akik sikeresen túljutnak az uniós intézmények felvételi vizsgáján - írja a Világgazdaság.
Az EU intézményeitől legalább tíz éves munka után válnak jogosulttá a nyugdíjra a hivatalnokok. Mivel Magyarországról csak ez év tavaszától lehet megpályázni uniós állásokat, a felvételi követelményeket sikerrel teljesítő honfitársainknak még le kell húzniuk pár évet az íróasztal mögött. Az unióban a rendes nyugdíjkorhatár ugyanis 65 év, de saját kérésre már a hatvanadik életév, illetve bizonyos feltételek esetén 50 és 60 éves kor között is igényelhető a nyugdíj.

Forintban több mint egymillió az átlag

A Világgazdaság információi szerint idén 731 millió eurót költenek mintegy 13 ezer uniós hivatalnok nyugdíjára. Ennek alapján 4685 euró az átlagos nyugdíj, ami mai árfolyamon havi 1,2 millió forintnak felel meg. A fizetésekhez hasonlóan természetesen itt is nagy különbségek vannak az egyes posztokért járó javadalmazásban. Az uniós testületeknél az a szabály, hogy a nyugdíj összege nem haladhatja meg az utolsó fizetés 70 százalékát. Egyes hivatalnokok azonban még így is akár 10 790 eurós, azaz 2,783 millió forintos nyugdíjra számíthatnak - ennyi ugyanis a legmagasabb, A1/6-os fizetési kategóriában juttatott fizetés 70 százaléka - írja a Világgazdaság.

A multikkal nem versenyképes

Az Európai Bizottság hivatalnokai hasonló szintű fizetést kapnak, mint más nemzetközi szervezetek, pédául az ENSZ vagy a NATO munkatársai - mondta el a gazdasági napilapnak Eric Mamer, a költségvetésért felelős bizottsági tag szóvívője. Azt azonban kiemelte, hogy ezek a fizetések alacsonyabbak, mint amennyit a Brüsszelben székelő multinacionális cégek munkatársai kapnak.

A hivatalból nincs visszaút?

A magyar szemmel feltűnően magas fizetéseket a bizottság azzal indokolja, hogy vonzóvá kell tenni az uniós hivatalnoki állásokat a magasan képzett munkaerő számára az erős munkerő-piaci versenyben. Mamer szerint az sem elhanyagolható tényező, hogy azok az emberek, akik az uniós hivataloknál helyezkednek el, valószínűleg "egyirányú jegyet" váltanak, mivel nincs biztosíték arra, hogy hazájukba visszatérve el tudnak helyezkedni.