Benedek
-5 °C
5 °C

A parlament kontrollálhatja a kormány uniós döntéseit

2004.03.29. 14:22
Valamennyi frakció támogatja, hogy az Országgyűlés sürgősséggel tárgyalja meg a kormány és a parlament európai uniós együttműködésével kapcsolatos, a kabinet által kidolgozott javaslatot.
A törvényjavaslatról tartott négypárti egyeztetést a kormánypártok és az ellenzékiek egyaránt eredményesnek ítélték - mondta Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára hétfőn újságíróknak Budapesten.

Jó esély a megegyezésre

Egy kérdésben nem volt egyetértés a frakciók között: csak a Fidesz támogatja, hogy az uniós intézményekbe küldött személyeket az Országgyűlés meghallgassa. Az Európai Unió születő alkotmánya szerint ezeket a tisztviselőket nem köthetik közjogi kapcsolatok a nemzetállamokhoz - mondta Szekeres Imre.

"A kormány tervezete természetesen tartalmazza, hogy a jelölteket az illetékes bizottság meghallgassa" - tette hozzá. Az államtitkár jó esélyt lát arra, hogy "a kormány és a négy parlamenti frakció együtt elfogadja azt a két-három módosító javaslatot, amely a törvényt mindenki számára elfogadhatóvá teszi". Javaslatuk szerint a kormány minden napirenden lévő dokumentumot az Országgyűlés rendelkezésére bocsát, amelyekről a Ház állásfoglalását is várja. Ez hetente 25-30 döntést jelent, amelyre fel kell készülnie az Országgyűlésnek - közölte.

Sürgősséggel tárgyalnák

Szájer József (Fidesz) elmondta: lát reményt arra, hogy megszülessen a törvény, amely európai uniós ügyekben garantálja a parlament ellenőrzését a kormány fölött. Jelenleg abban a kérdésben van alapvető eltérés, hogy a Fidesz szerint az uniós posztokra jelölt személyekről az Országgyűlés illetékes bizottságának ne csak meghallgatási, hanem állásfoglalási joga is legyen - közölte.

"Ez az egy pont, amelyben még távol állnak egymástól az álláspontok, de az összes többi kérdésben egységes álláspontot képviselnek a pártok" - mondta Szájer József. "A Fidesz annak érdekében, hogy a törvény május elsejéig megszülessen, a javaslat sürgősségi tárgyalásához hozzájárul" - tette hozzá. Szájer József közölte: "elcsodálkozott" azon, hogy az egyeztetésen a kormány nem reagált egyszerű, könnyen átlátható módosító javaslatokra, és további gondolkodási időt kért.

Kontroll

"Nagyot léptünk előre, és jó esély van arra, hogy az Országgyűlés május 1-jéig elfogadja ezt a törvényt. Úgy tűnik, hogy a négy parlamenti párt nagyon közel áll az egyezséghez" - mondta Herényi Károly (MDF).

Szent-Iványi István (SZDSZ) azt mondta: "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy úgy lépjen be az Európai Unióba, hogy nincs kontroll a kormányzati döntések fölött".

"Ha nem is május 1-jére, de igen hamar elfogadhatja a Ház a javaslatot, így eleget tehet az alkotmány szabta kötelezettségének" - közölte Vastagh Pál (MSZP).