Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

'Európában többségben vannak a buzik'

2004.10.13. 11:39
Egy olasz miniszter szerint Európában 'többségben vannak a buzik'. Mirko Tremaglia erre a kijelentésre azután ragadtatta magát, hogy a homoszexualitást bűnnek nevező Buttiglione biztosjelöltet elutasította az Európai Parlament egyik bizottsága.
Az olasz kormány egy újabb tagja kavart vihart azzal, hogy a homoszexuálisok uralmáról beszélt az Európai Unióban. "Sajnos Buttiglione vesztett. Szegény Európa: többségben vannak a buzik!" - mondta Mirko Tremaglia, a külföldön élő olaszok ügyeinek minisztere, aki az újfasiszta múltú Nemzeti Szövetséget (AN) képviseli Silvio Berlusconi jobbközép kormányában.

A Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes pártjához tartozó politikus így tiltakozott az ellen, hogy az Európai Parlament emberi jogi bizottsága leszavazta az olasz kormány jelöltjét az Európai Bizottságba, Rocco Buttiglione katolikus filozófiaprofesszort, a Berlusconi-kabinet Európa-ügyi miniszterét, mert az bűnnek nevezte a homoszexualitást.

A családjogi kérdésekben őskonzervatív nézeteket valló Buttiglione az első biztosjelölt Európai Unió történetében, akit az Európai Parlament valamely bizottsága elutasított.

Keresetlen szavaival a 78 éves Mirko Tremaglia politikustársai bírálatának özönét zúdította magára. - "Egyesek melegeknek nevezik őket, mások buziknak. A sajtó meleglobbyról beszél. Én pedig egész egyszerűen lefordítottam olaszra" - magyarázkodott végül.