Benedek
-5 °C
5 °C

Orbán: Közép-Európa újíthatja meg az EU-t

2005.06.21. 15:21
Közös német-magyar kereszténydemokrata elvi állásfoglalást tart szükségesnek Orbán Viktor, aki a Pester LLoyd című német nyelvű lapnak nyilatkozott.

"Azon gondolkodom, hogy a magyar és a német kereszténydemokraták közös elvi állásfoglalást adhatnának ki az EU helyzetéről. Közép-Európa fogja megújítani az Európai Uniót, legalábbis addig, amíg Franciaország nem folytat erősebb, egyértelműbb politikát" - jelentette ki a Pester LLoyd című lapban szerdán megjelenő interjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor a magyar munkavállalók elleni németországi akciókra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette, az ilyen és hasonló ügyek a mai "nehéz időkben" bármikor előfordulhatnak, és a politikusok olyan lépéseket is tesznek, amelyeket egyébként nem tennének, de "meg kell védeni az embereinket".

A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy a kis országoknak bizonyos dolgokat el kell-e tűrniük a nagyoktól, határozottan kijelentette: a nagy országoknak nagyvonalúaknak kell lenniük, ezzel nő a nemzeti büszkeségük, a kicsiknek ellenben nem kellene eltűrniük a nemzeti büszkeségük rovására, amit nem tűrne el egy nagy ország. Mindenesetre el kellene kerülni az ilyen konfliktusokat, és a megelőzésre kellene koncentrálni.

Németországnak - Orbán Viktor szerint - a súlyos munkanélküliségi helyzete közepette két lehetősége van, vagy megvédi piacát a külföldi munkaerőtől, és ezzel megakadályozza a gazdasági fellendülést, vagy nagy levegőt vesz, és azt mondja: elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne csak a saját, hanem más országok polgárainak is adjunk munkát, és kinyissuk a határainkat.

A Fidesz elnöke bízik abban, hogy - a szerinte - Németországban hatalomra kerülő kereszténydemokrata-keresztényszociális kormány merész, az európai integrációt elősegítő, az unió négy alapjogát figyelembe vevő politikát folytat majd. Orbán Viktor meggyőződése szerint ugyanis a német gazdaság válságát csak Európa tudja megoldani.