József, Bánk
-6 °C
0 °C

A magyarok többsége szerint huszonkét EU-ország van

2005.04.21. 09:37
A magyar állampolgárok döntő többsége tisztában van azzal, hogyan fest az európai zászló, de csak negyedük tudta megnevezni az Európai Bizottság jelenlegi elnökét.
Csaknem egy évvel az EU-csatlakozás után a magyar állampolgárok döntő többsége tisztában van azzal, hogy az európai zászló kék alapon sárga csillagokat ábrázol, azonban mindössze egynegyedük tudta megnevezni az Európai Bizottság (EB) jelenlegi elnökét, derül ki a Demokrácia Kutatások Alapítvány megbízásából a Tárki által végzett közvélemény-kutatásból.

A felmérés szerint a magyarok az alapvető uniós szimbólumokkal tisztában vannak, kevésbé ismerik a választási rendszert és a tagországok számát. A válaszadók 64 százaléka tisztában volt azzal, hogy az EU-nak van saját himnusza, azonban mindössze 49 százalék tudta, hogy az Európai Parlament tagjait közvetlenül választják az állampolgárok. A jelek szerint a tavaly júniusi EP-választások körüli reklámkampánnyel ezt nem sikerült tudatosítani.

Amikor hamis állításokat tettek fel a kutatók, nehezebben válaszoltak jól a magyarok: 57 százalék cáfolta azt a hamis állítást, hogy az EU elnökét közvetlenül választják az EU-állampolgárok, 40 százalék nem értett egyet azzal, hogy minden országnak van saját csillaga a zászlón (41 százalék egyetértett), és mindössze a magyar lakosság egynegyede nem értett egyet azzal, hogy az EU tagállamainak száma 22 (46 százalék egyetértett). Mindössze 24 százalék tudta magától megnevezni José Manuel Barrosót, 4 százalék tippelt bizottsági elnökként a már leköszönt Romano Prodira.