Lehel
17 °C
27 °C

Sárga lap az uniótól Magyarországnak

2003.10.28. 10:27
A korábbiaknál rövidebb, a csatlakozásig megoldandó problémákra koncentráló országjelentést tesz közzé az európai bizottság Magyarország tagsági felkészültségéről november 5-én - értesült a Világgazdaság. Esetleges uniós védzáradékról nem lesz szó, figyelmeztetést azonban több területen is várhatunk.
A lehetséges "piros, sárga, zöld" minősítésekből több esetben is várható a "sárga", azaz figyelmeztető minősítés hazánknak. A mostani jelentés azokra a kérdésekre összpontosít, amelyek még megoldandó problémát jelentenek a csatlakozásig. Bár a figyelmeztetések miatt az összkép lesújtó lehet, az unió elsősorban a kötelező teendőket jelöli ki ezzel Magyarország számára.

Problémás területek

A jelentés a napilap értesülései szerint valószínűleg további pontosítást kér majd a pénzügyi ellenőrzés kapcsán, és négy problémás területet is felvázol majd a mezőgazdaság esetében. Így rámutat majd a közvetlen kifizetésekhez elengedhetetlen nyilvántartási és ellenőrzési rendszer megteremtésében való elmaradásra: továbbra is hiányzik ugyanis az országos digitális birtoktérkép és nincs meg a kifizetési ügynökség működésének pontos leírása. Szorgalmazni fogják az állat-egészségügyi intézményi háttér erősítését és a vidékfejlesztési program végrehajthatóságának erősítését.

Öt területen behoznivalót jeleznek majd a jogalkotásban is. Ilyen a Világgazdaság értesülései szerint a bortörvény, vagy a növényvédő szerek alkalmazásának ellenőrzése, amelyeknél már készen áll a törvénytervezet, de a "sárga lappal" a Bizottság megsürgeti ezek elfogadását.

Uniós támogatásoktól eshetünk el

Szintén megelőlegezett bizalommal sürgetik majd az EU-konform közbeszerzési törvény elfogadását és hatályba helyezését is, amelynek létét ezután tudatni kell a tenderkiírásokban érintett helyi és országos hatóságokkal, intézményekkel. Ennek hiányában ugyanis azok továbbra is a nemzeti preferencián alapuló pályáztatást folytatnának, így nem vehetnének igénybe uniós alapokat. A Világgazdaság által megszólaltatott bizottsági illetékes szerint ha csak decemberben születik meg az új törvény, akár az első féléves tenderek EU-finanszírozása is veszélybe kerülhet.

A Bizottság mostani, úgynevezett "monitorozó" jelentése védzáradékok bevezetését, azaz "piros lapot" nem helyez kilátásba, mivel ez a jövő tavasszal valószínű "követő jelentésnek" lesz majd a tiszte. Magyarország esetében azonban nincsenek olyan problémás vagy vitás kérdések a felkészülésben, amelyek indokolttá tennék az uniós védőintézkedések bevezetését. A gazdasági napilap által idézett brüsszeli illetékes szerint azonban a tagországok elvárják, hogy a csatlakozók jövő májusig oldják meg a megjelölt problémákat.