Emőke
-4 °C
9 °C

Tabajdi Csaba: másodrendűek az unió új tagállamai

2005.10.12. 22:53
A közös európai valuta fémpénzeinek 'írás' oldalán található Európa térkép hiányos, hívta fel képviselőtársai és az Európai Parlament (EP) elnökének figyelmét Tabajdi Csaba magyar képviselő. Kósáné Kovács Magda szerint térségünkben főként a nőket fenyegeti a szegénység.
Lassan másfél év telt el azóta, hogy az Európai Unió tíz új tagállammal huszonöt tagúra bővült, a tavaly csatlakozottak azonban sok tekintetben továbbra sem teljes jogú tagok az Unióban, vélte szerda este Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

A képviselő hangsúlyozta, hogy nem olyan "szembeszökő" jelenségre gondol, mint a diszkriminatív koppenhágai megállapodás vagy a tíz új tagállam nyelvi egyenjogúságának általa már többször felhozott megsértése az uniós versenyvizsgákon.

Tabajdi arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy a közös európai valuta fémpénzeinek 'írás' oldalán található Európa térkép hiányos, azon csak a régi tizenöt tagállam jelenik meg, a tíz újnak nyoma sincs, pedig azt már idén, teljes jogú tagságuk elnyerése után egy évvel verték.

A magyar politikus megjegyezte: kétségtelen, hogy Magyarország még nem tagja az euróövezetnek. Nem tagja az övezetnek Nagy-Britannia, vagy Svédország sem, pedig ők szerepelnek az érméken. Felhívta a magyar képviselő Josep Borrellt, az Európai Parlament elnökét, valamint az Európai Központi Bank illetékeseit, hogy korrigálják a hibát, és "helyezzék végre az új tagállamokat is Európa térképére".

Kósáné szerint a nőket fenyegeti a szegénység

A női szegénység két leginkább veszélyeztetett csoportja a gyermeket egyedül nevelő, illetve a nyugdíjas, egyedülálló nőké - állapította meg az EP szerdai brüsszeli plenáris ülésén Kósáné Kovács Magda (MSZP) magyar képviselő, a szlovák néppárti Anna Záborská A nők és a szegénység az Európai Unióban témájú jelentésének vitájához hozzászólva.

Kósáné elmondta, aligha vitatható, hogy a veszélyeztetett társadalmi csoportokban fokozott súllyal jelenik meg a szegénység női arca. Az alacsonyabb munkabér, az általában rövidebb szolgálati idő még a régi uniós tagországokban is alacsonyabb életszínvonalra nyomja le az idős nőket.

A nők szegénysége a képviselő szerint olyan társadalmi-szociális mozgásokkal magyarázható, amelyek más, olykor férfitúlsúlyos társadalmi csoportokat is érintenek. Ide sorolható az eltérő fejlettségi régiók életminőség-különbségeinek erősödése, a fogyatékossággal, csökkent munkaképességgel élők, diszkriminált etnikai csoportok, idősek szegénysége.

A magyar képvislő rámutatott, hogy a részben munkaképes nők munkaerő-piaci helyzete is bizonytalan. Az állampolgárságot szerzett bevándorlók, illetve az őshonos romák sajátos kulturális hagyományai pedig olykor közösségi szinten gátolják azt, hogy a körükhöz tartozó nők megteremthessék életen át tartó anyagi biztonságukat és ezzel autonómiájukat is.

A közép-európai térségben a nők szegénységi kockázata rendkívül magas, 21 és 28 százalék. A gyermeküket egyedül nevelők 85 százaléka nő, családi jövedelmük 9-26 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiak vezette háztartásoké - mutatott rá Kósáné.

Azt is hangsúlyozta, hogy "az életkor növekedésével egyre nagyobb létszámban fognak velünk élni olyan idősek, akik az európai szolidaritás segítsége nélkül nyomorúságos öregségre lennének ítélve". Úgy vélte, hogy a szegénység enyhítésére tett erőfeszítések az emberi jogok érvényesítését is segítik. A szegénység kiszolgáltatottá teszi az embert - hangoztatta.

"Visszaadni az önrendelkezés szabadságát a világ többségét jelentő lányainak és asszonyoknak, ez a mi küldetésünk. Kérjük ezt számon önmagunktól és az EU intézményektől akkor is, amikor jogalkotási lépésekről döntünk, illetve a közös forrásokat osztjuk el" - mondta Kósáné Kovács Magda.