Valér
4 °C
8 °C

Decemberben döntenek a génkezelt popcornról

2003.11.10. 16:49
Az EU-tagállamok hétfőn decemberre halasztották a döntést arról, jóváhagyják-e az első olyan kérelmet, amelyet egy genetikailag módosított terménynek az uniós piacokon történő forgalomba hozatalára nyújtottak be - közölték az Európai Bizottság illetékesei. A kérelem egy Amerikában zöldségkonzerv és popcorn formájában is árult, rovarokkal szemben ellenálló kukorica engedélyezésére vonatkozik.
Az EU-ban pénteken lépett hatályba a genetikailag módosított szervezetek (GMO) címkézéséről és nyomon követhetőségéről szóló új közösségi irányelv, amely elvben szabaddá teheti az utat ezek forgalmazásának engedélyezése előtt.

Sáskaálló popcorn

A brüsszeli bizottság a Bt-11 jelzésű génkezelt étkezési kukorica behozatalára vonatkozó engedélykérelmet terjesztette a tagállamok szakértőiből álló bizottság elé. A terméket, amelyet az Egyesült Államokban zöldségkonzerv formájában és pattogatott kukoricaként is fogyasztanak, egy rovarfélével és egy gyomirtó szerrel szemben tették genetikailag ellenállóvá.

Uniós illetékesek tájékoztatása szerint a szakértői bizottság további pontosításokat kért az engedélykérelemmel kapcsolatban, s úgy döntött, hogy ezek megérkezéséig nem foglal állást róla. A szavazásra és az esetleges engedélyezésre így a tesület december 12-én esedékes legközelebbi ülésén kerülhet sor.

A döntést ilyen esetekben minősített szavazattöbbséggel kell meghozni. Ha a szakbizottságban ez nem lesz meg, a kérelmet a miniszterek tanácsához fogják továbbítani, amely ugyanilyen módon dönthet.

Három választás

A jóváhagyás és az elutasítás mellett van egy harmadik lehetőség is: ha a tanács három hónapig nem foglalkozik a kéréssel, az ügy visszakerül a bizottság elé, amely akkor saját hatáskörében hozhat döntést.

Az EU-ban 1999 óta de facto moratórium van érvényben új génkezelt termékek forgalomba hozatalára. Mivel az engedélyezéshez uniós szintű jóváhagyásra van szükség, ez a tagországok egy részének ellenállása miatt hivatalos tilalom nélkül is fenntartható volt.

Az unióban mind ez ideig alig egy tucatnyi GMO-t engedélyeztek, 1998 óta pedig egyáltalán nem adtak ki újabb engedélyeket. A mostani de facto tilalom a környezetvédelmi miniszterek megállapodása alapján van érvényben.