Eleonóra
-1 °C
2 °C

A magyarok pályázhatnak elsőként az uniós pénzekre

2004.01.15. 14:41
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke - Medgyessy Péter kormányfő jelenlétében - egy jelképes gombnyomással hozzáférhetővé tette a magyar gazdaság résztvevői számára az első uniós pályázati kiírást csütörtökön Budapesten, a Parlamentben.
Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti fejlesztési tervért és EU-támogatásokért felelős politikai államtitkára elmondta: 22 jogcímen mintegy 40 milliárd forintnyi támogatásra lehet pályázatot beadni csütörtöktől a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál. Mint mondta, az unió strukturális alapjaiból igénybe vehető támogatás hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez, a kormány által elhatározott befektetési, fejlesztési politika teljesítéséhez.

Elsőként

Medgyessy Péter kijelentette, "2004 Magyarország számára egy új fejezet a történelemben. Május 1-jétől a hétköznapokban, mindenki számára, és most ezzel a gombnyomással pedig a magyar gazdaság résztvevői számára elindult (...) ez a lehetőség". Gál J. Zoltán kormányszóvivő hozzátette, ezzel a csatlakozó országok közül elsőként Magyarországon váltak hozzáférhetővé az uniós pályázatok.

Hatvan milliárd

Magyarország 2004-től veheti igénybe az EU strukturális alapjainak támogatását, ez a költségvetésben 59,6 milliárd forinttal szerepel, amelyhez 27 milliárdot tesz hozzá a magyar büdzsé. Az EU-s támogatások nagy részét a nemzeti fejlesztési terv keretében működő öt operatív program keretében vehetik igénybe a pályázók.

"Magyarország jól felkészült az EU-tagságra"

Romano Prodi egynapos munkalátogatáson tartózkodott a magyar fővárosban. Az Európai Bizottság elnöke - aki magas állami kitüntetést vehetett át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől - megbeszélést folytatott Medgyessy Péterrel. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Prodi kijelentette: Magyarország jól felkészült az EU-tagságra.

Romano Prodi elmondta: "Nem vagyok optimista, de pesszimista sem az európai alkotmány mielőbbi megszületését illetően, ugyanakkor úgy érzem, napról napra közelebb jutunk a várt eredményhez." Az Európai Bizottság elnöke lát lehetőséget arra, hogy még ebben a fél évben, az ír EU-elnökség idején lezárják az alkotmány véglegesítését célzó kormányközi konferenciát, de "2004-ben mindenképpen eredményt kell felmutatni".