Auguszta
-3 °C
2 °C

Durva EP-kampány várható

2004.01.21. 12:12
Mivel egyik nagy pártnak sincs EU-s startégiája, belpolitikai témákra koncentrálnak majd a júniusi EP-álasztásokig zajló kampányban, vélekednek az Index által megkérdezett politológusok.
A 2002-es választásokat megelőző időszakhoz hasonló, felfokozott hangulatú, belpolitikára fókuszáló kampányra kell felkészülni a júniusi Európai Parlamenti választásokig, vélekedtek az Index által megkérdezett politológusok. Ennek oka, hogy egyik párt sem rendelkezik EU-s stratégiával, és a választók is tapasztalatlanok még, így nem különösebben érdekli őket például az MSZP által meghirdetett, Európát a középpontba állító kampány.

Túlzott magabiztosság

Fritz Tamás szerint a belpolitiki témák erőltetésének az is az oka, hogy Magyarországon válság van, így ennek jelentősége rendkívül felértékelődik. A csőddel szemben pedig ott ál a tehetetlen kormány, mondta, amelyet egyre keményebben kritizál az ellenzék. Hasonló véleményt fogalmazott meg Tőkéczki László, aki szerint a szavazás egyfajta "bizalmi-bizalmatlansági" vélemény-nyilvánításnak is felfogható. Furcsálja ugyanakkor, hogy a pártok listáit azok vezetik, kik többször is kifejezték már, hogy nem akarnak Strassbourgba menni.

Lakner Zoltán politológus nem érti a két nagy párt túlzott magabiztosságát. A Fidesz minimum 12, az MSZP pedig 13 képviselő Strassbourgba küldését tűzte ki célul. Tehát mindkét párt meggyőződése, hogy "legyőzi" ellenfelét. "Az MSZP magabiztossága azért sem érthető, mert az egész év arról szól majd, honnan takarít meg 120 milliárdot a kormány". Lakner megítélése szerint ezért is akarja az MSZP "európai" térfélen legyőzni a Fideszt, ugyanakkor mindenféle EU-startégia nélkül ez nehezen megvalósítható. A Fidesznél az a tétje a szavazásnak, vélekedik Tőkéczki, hogy megbizonyosodjanak, mennyire sikerült az elmúlt két évben megkezdett átalalkulás.

Stratégia-váltás

Lakner a közeljövőben egyre fokozódó kampányhangulatot prognosztizál, ezért a szocialisták eredeti tervüket felhagyva, kénytelenek lesznek stratégiát váltani, és nekimenni a Fidesznek. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy az a párt győz, amelynek sokkal inkább sikerül ellehetetleníteni ellenfelét. Fritz Tamás szerint, amennyiben az MSZP "veszít", az könnyen belpolitikai válságot okozhat.

A két másik parlamenti párt esetében kétfajta stratégia figyelhető meg, mondta Lakner. Az MDF azon kívül, hogy igen hamar megnevezte a listavezetőjét Dávid Ibolya személyében, még nem élvez a többi párthoz képest helyzeti előnyt. Egyelőre valamiféle választási szövetséget próbálnak "gründolni". Ám - feltehetően - vesztükre olyan pártokkal, amelyek neve már "lejáratódott". Úgy tűnik, a kisebbik ellenzéki párt későn kezdi majd meg intenzív kampányát, amelynek az lesz az eredménye, hogy a két nagy párt harcában nem hallatszik majd mondandójuk.

Alternatív kampány

Lakner szerint az SZDSZ alternatív kampányt folytat, aminek nem is igazán az a célja, hogy sikerrel vegyék a júniusi választást, inkább egyfajta liberális identitást próbálnak kialakítani az embereken, hogy amennyiben valaki a párt liberális üzenete alapján magára ismer, elkötelezetté váljon, ami jól jöhet az SZDSZ-nek a 2006-os választások során.

Az SZDSZ korai kampánykezdésük előnye, hogy egyelőre nem hallatszik a két nagy párt "mondandója", így az üzenet eljuthat a választókhoz. Mindez azt mutatja, hogy az SZDSZ elkerülni kívánja a két nagy párt által lefoglalt csatamezőket. Hátulütője viszont ennek a taktikának az lehet, mondta Lakner, hogy az emberek úgy reagálnak majd: "minket most nem érdekel, mi a liberális, mert fontosabb témák vannak napirenden", amibe viszont teljesen belebukhat a párt.

A választásokon való részvétellel kapcsolatban a politológusok különféle véleményt fogalmaztak meg, Lakner szerint az emberek a felfokozott hangulat ellenére sem csömörlenek meg a politikától, így viszonylag magas lehet a választásokon a részvétel, Tőkéczki ugyanakkor az Unióban a szavazásokon megszokott "részvétlenségre" számít.