Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az EU-biztos beszólt László Csabának a PSZÁF-törvény miatt

2003.12.05. 15:39
Az Európai Unió nem ért egyet a PSZÁF-törvény módosításával. Frits Bolkenstein uniós biztos a magyar pénzügyminiszterhez írt levélben leszögezi, hogy a törvény változtatásai kétségessé teszik a felügyelet későbbi működési függetlenségét.
Frits Bolkestein, az Unió Belső Piaci Biztosa a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet működéséről szóló jogszabály módosításról további információkat vár a magyar kormánytól. A biztos László Csaba pénzügyminiszternek küldött levelében azt írja, hogy a törvény szövegváltozásai miatt kétségessé válhat a pénzügyi felügyelet függetlensége.

Hatást gyakorolna

Az Unió biztosa a pénzügyminiszter november 10-i tájékoztatására reagálva véleményezi a PSZÁF helyzetében tervezett változásokat. Bolkestein felhívja a figyelmet, hogy a felügyeletek függetlenségét nemzetközileg elfogadott normák hirdetik azzal a céllal, hogy megteremtsék a politikai nyomástól mentes működés feltételeit. Az EU-s tisztviselő a törvénymódosítás két részletét elemezve Bolkestein kiemeli, hogy az új javaslatból kikerült az a mondat, mely szerint a felügyelet feladataival és kötelezettségeivel kapcsolatban nem fogad el semmiféle utasítást. A holland biztos arra is rámutat, hogy a tervezet számos meghatározott területen ad lehetőséget a pénzügyminiszternek közvetlen hatásgyakorolásra a felügyelet működése felett.

Mint emlékezetes a kormány október végi ülésén nem fogadta el Szász Károly PSZÁF-elnök beszámolóját. A kabinet akkor döntött úgy, hogy átszervezi a felügyelet működését. A bejelentés szerint törvénymódosítás célja a hatékonyság növelése, valamint az egyszemélyi vezetést megszüntetése. A javaslat egy szakmai testületre bízná a szervezet irányítását.

A PM megnyugtatta Bolkesteint

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a biztos november 24-i levelére három nappal később kézhez kaphatta László Csaba válaszát. A miniszter megnyugtatta Bolkesteint, hogy a törvény új szövegében "expressis verbis" benne lesz, hogy a miniszter semilyen jogosítvánnyal nem rendelkezik majd a felügyelet működésének befolyásolására.