Boglárka
19 °C
35 °C

II. Erzsébet tart az uniós alkotmánytól

2003.10.16. 15:58
A brit uralkodót annyira aggasztja az Európai Unió alkotmánytervezete, hogy a kormány által nyújtott rendszeres heti tájékoztatáson felül további információkat kért az ügyben - írta csütörtökön a The Daily Telegraph. A brit miniszterelnök már hajlik arra, hogy népszavazás döntsön az országban az alkotmánytervezetről.
A legnagyobb brit konzervatív napilap értesülése szerint II. Erzsébetet az a lehetőség aggasztja, hogy az Európai Unió új alkotmánya, amelynek tervezetéről most folyik a vita a kormányközi konferencián a tagországok és a tagjelöltek részvételével, kikezdheti az ő uralkodói hatásköreit, és ezzel a brit parlament szuverenitását is.

Megtépázott hatalom?

A királynő az alaptörvényekre és a szokásjogra alapozott, de írott formában külön nem intézményesített brit alkotmány őre; ezt a jogkörét a szuverén törvényhozás révén gyakorolja. A The Daily Telegraph értesülése szerint a Buckingham palotában az keltett aggodalmat, hogy egyes értelmezések szerint az uniós szintű jogszabályok alapján hozott intézményi döntések elsőbbséget kaphatnak a tagállamok nemzeti jogszabályainak alkalmazásával szemben. Brit kormánykörök szerint ez bizonyos területeken már most is így van: például az EU bíróságának végzései kötelező erővel bírnak a tagállamokra. A változás csupán annyi lesz, hogy a tervezet egyik pontja ezt most tételesen rögzíti.

A királynő hetente kap politikai tájékoztatókat a kormánytól, elsősorban a külügyminisztériumtól, és ugyancsak hetente fogadja kihallgatáson a miniszterelnököt, aki személyes beszámolót ad az országot érintő fejleményekről. A The Daily Telegraph azonban úgy tudja, hogy a Buckingham palota az EU-alkotmány ügyében szélesebb körű tájékoztatást kért, független szakértőktől is. A lapnak az udvar nem kommentálta az értesülést, de egy kormánypárti alsóházi képviselő az üggyel kapcsilatban azt mondta: ha az alkotmánytervezet a jelenlegi formájában megy át, az a királynőt "megyei tanácselnöki szerepre kárhoztatná".

A britek szavaznának

A lap csütörtöki számában közölt friss felmérés szerint a brit választók 75 százaléka népszavazást akar az új alkotmánytervezet ügyében, és csak 15 százalék bízná a döntést a parlamentre. Népszavazás esetén 35 százalék bizonyosan elvetné a tervezetet, és mindössze 10 százalék mondta biztosra jóváhagyó voksát; 45 százaléknyian bővebb információt tartottak szükségesnek véleményük kialakításához.

A munkáspárti kormány a jelenleg érvényes hivatalos álláspont szerint mereven elveti a referendumot az alkotmánytervezetről, mondván: az nem okoz olyan mértékű változást London és az EU kapcsolatrendszerében, valamint a brit jogszabályrendszerben, ami népszavazást indokolna. A csütörtöki The Sun értesülése szerint azonban Tony Blair kormányfő kezdi meggondolni magát, miután a kabinet EU-ügyi titkárságának vezetője olyan szakvéleményt adott, hogy a kormány álláspontja a referendum ügyében "fenntarthatatlan".